De hoofdredactie van de NOS heeft besloten om het vorige week gepubliceerde artikel over de Amerikaans-Hongaarse miljardair en filantroop George Soros volledig offline te halen. Al direct na publicatie van het artikel kreeg de NOS bakken kritiek te verduren vanwege het sterk antisemitische taalgebruik dat werd gehanteerd om Soros te omschrijven. Zo werd expliciet gewezen op zijn joodse achtergrond, in combinatie met de woorden ‘zijn tentakels uitstrekken’ en werd Soros ‘een staatsman zonder staat’ genoemd.
Vrij vlot nadat de NOS werd gewezen op het overnemen van antisemitische clichés van -veelal- extreemrechtse tegenstanders van Soros, trok hoofdredacteur Marcel Gelauff het boetekleed aan: ‘Dat was natuurlijk fout. Dat had zo niet gemoeten. We hadden het anders moeten doen,’ liet Gelauff weten. De antisemitische omschrijvingen werden uit het artikel geschrapt en onderin werd een verklarende voetnoot geplaatst. Vandaag is echter besloten dan toch maar het volledige artikel te verwijderen. Gelauff schrijft daarover op de site van de NOS :
"We hebben de afgelopen dagen intern veel gesprekken gevoerd over met name de vraag hoe dit artikel tot stand is gekomen en wat we daarvan kunnen leren. Dat betreft met name de interne werkwijze en met welke journalistieke scherpte en alertheid het bewuste artikel is gemaakt."
"Alles overziend heb ik samen met mijn collega’s in de hoofdredactie nu besloten dit artikel terug te trekken. Zeker, voor ons besluit hebben we de tijd genomen, maar het is nogal een besluit. Ook omdat het ons beleid is dat wij geen online-publicaties terugtrekken, want het verwijderen van artikelen kan tot terechte vragen en opmerkingen leiden over transparantie. We herschrijven ons archief niet. Dat is voor ons een belangrijk uitgangspunt."
"Maar in dit geval handelen we toch anders. Doordat we pijnlijke en kwetsende bewoordingen hadden overgenomen, er onvoldoende aan journalistieke bronvermelding is gedaan en het artikel feitelijke onjuistheden bevatte, voldeed het niet aan onze normen. Terugkijkend concluderen we ook dat we sneller en uitgesprokener afstand hadden moeten nemen van het artikel en dat eerder inzichtelijk hadden moeten maken."