Terwijl in Den Haag wordt onderhandeld over een nieuwe regering met Geert Wilders, trots drager van de vriendschapsspeld met Rusland, bereiden de Noordzeelanden zich voor het voorkomen van Russische sabotageacties tegen de energie- en communicatievoorzieningen. België, Nederland, Duitsland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken staan op het punt een samenwerkingsakkoord te ondertekenen om de infrastructuur in de aangrenzende zee te bewaken.
Samen willen de Noordzeelanden afspreken om meer informatie uit te wisselen en efficiëntere maatregelen te nemen. Op die manier willen ze de kritieke onderwaterinfrastructuur in de Noordzee beter beschermen tegen mogelijke dreigingen. Dat gaan de landen onder andere doen door een platform te creëren waarop data over verdachte bewegingen op zee geregistreerd én gedeeld kunnen worden. België neemt het voortouw en investeert een miljoen euro in het nieuwe dataplatform.
In de Noordzee bevinden zich tal van vitale installaties en verbindingen, zoals windmolenparken, internetkabels maar ook pijpleidingen. De inlichtingendiensten en defensieonderdelen bespeuren steeds vaker verdachte activiteiten van Russische schepen in de Noordzee. Veelal lijkt het te gaan om spionageactiviteiten.