Het gaat niet goed met de Noordzee. In de periode tussen 1990 en 2015 is het percentage dieren met gemiddeld 30 procent afgenomen. Het gaat om de populaties van zo’n 140 verschillende soorten dieren. Met name de populatie van schelpdieren, kreeftachtigen, zee-egels en andere dieren die in de zeebodem leven gaat hard achteruit. Dat meldt het CBS.
De belangrijkste oorzaken van deze afname zijn klimaatverandering en visserij. In het bijzonder een vorm van visserij die gebruik maakt van sleepnetten met werkkettingen die over de bodem van de zee heen worden getrokken. Deze zogeheten boomkorvisserij is inmiddels op zijn retour, maar heeft de nodige schade aangericht. Zo erg, dat de bodemfauna de laatste jaren nog steeds geen herstel vertoont.
Klimaatverandering zorgt ook voor een afname in de populatie van vissen in de Waddenzee. Opgroeiende vissen zullen namelijk vanwege temperatuurstijgingen deze wateren al op jongere leeftijd verlaten.
Er is ook goed nieuws. In de Westerschelde en in de Waddenzee gaat het juist beter met de populatie, omdat de bodemfauna zich begint te herstellen van de mechanische kokkelvisserij en omdat de waterkwaliteit is verbeterd. Ook is er een toename van de hoeveelheid bruinvissen in het Nederlandse deel van de Noordzee. Maar dit komt vooral omdat ecosystemen op andere plekken verstoord zijn.