Nóg meer gedwongen ontslagen bij Vestia
• 19-03-2014
• leestijd 2 minuten
Het gevolg van het derivatenschandaal: op personeel en organisatie wordt 15 procent extra bezuinigd … Vanaf 2016 ongekend aantal gedwongen ontslagen
Woningcorporatie Vestia moet in de toekomst nog meer inkrimpen om financieel te kunnen herstellen van het derivatenschandaal. Dat meldt NRC Handelsblad woensdag. De grootste woningcorporatie van Nederland gaat zich voortaan alleen nog op Rotterdam en Den Haag toeleggen. Tot 2022 moeten 30.000 woningen verkocht worden; dat zijn er twee keer zoveel dan voorheen.
Ook in het persoon wordt flink gesneden. Op personeel en organisatie wordt 15 procent extra bezuinigd. Dat zal vanaf 2016 leiden tot een ongekend aantal gedwongen ontslagen.
In de periode 2011-2012 ging het helemaal mis bij Vestia. Kasbeheerder Marcel de V. had voor zo’n 23 miljard euro aan derivaten afgesloten, maar toen de rente door de eurocrisis daalde in plaats van steeg, wilden de banken meer onderpand. In 2012 kon Vestia de derivatencontracten afkopen voor 2 miljard euro. Om dat te kunnen betalen hebben de vierhonderd kleine corporaties in Nederland 675 miljoen euro – verplicht – mee moeten betalen. Vestia hoopt door de extra bezuinigingen te voorkomen dat de kleine corporaties nogmaals de portemonnee moeten trekken.
Eerder oordeelde commissie-Hoekstra dat het toezicht op de woningcorporatie aan alle kanten heeft gefaald. Ze hadden kunnen weten dat de handel in derivaten tot problemen kon leiden. Vestia-bestuurder Erik Staal had te veel macht, aldus commissie-Hoekstra.
De risicobeheersing binnen de werkorganisatie was absoluut onvoldoende. De Raad van Toezicht stond op te grote afstand van de bestuurder, was onvoldoende kritisch en was zich onvoldoende bewust van risico’s.