Slechte arbeidsomstandigheden voor arbeidsmigranten blijken bijzonder lastig uit te bannen. Deze week was het weer eens raak, toen een aardbeienkwekerij door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op de vingers werd getikt omdat het bedrijf zich schuldig had gemaakt aan uitbuiting. De Slowaakse en Poolse werknemers van de kwekerij sliepen op de grond naast een mobiel toilet, met gevaar voor kortsluiting door elektriciteitssnoeren die op de grond lagen. Dat was alleen nog maar de plek waar het personeel was gehuisvest.
De arbeidsomstandigheden waren zo mogelijk nog erbarmelijker. Er werd verwacht dat werknemers zes dagen per week, tien uur per dag te werken. Bij ziekte werd de persoon in kwestie in de kantine gezet en kreeg voor die dag geen loon uitbetaald. Van het uitzonderlijk lage loon van 7,50 euro per uur ging ook nog 2,50 euro af voor ‘huisvestingskosten’. Voor overwerk werd niet of amper betaald. Wie een kist met een verrotte aardbei inleverde, kreeg een boete van vijftig euro. Alleen al aan uitbuiting van het personeel zou de aardbeienteler 175.000 euro hebben verdiend in vijf jaar tijd.
In een verklaring liet de werkgever weten: “De huisvesting verdiende absoluut niet de schoonheidsprijs. Ik heb stad en land afgebeld voor goede huisvesting, maar dat lukte niet meer. Alles zat vol.” Hij kwam uiteindelijk weg met een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden omdat, zo stelde de rechter, de man al zo lang had moeten wachten op berechting.
In de zomerperiode werken zo’n 12.000 Oost-Europeanen in de kassen in het Westland, waarvan niet duidelijk is waar ze allemaal verblijven. Het toezicht op uitbuiting is zwak, bleek uit een rapport van de gemeente Westland. Er zijn simpelweg te weinig inspecteurs die de vele industrieterreinen in het gebied kunnen bestrijken.