Het wetsvoorstel van demissionair staatssecretaris Van der Burg om het nijpend tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen aan te pakken, wordt niet gesteund door zijn eigen partij. Dat heeft de nieuwe leider van de conservatief-liberalen Dilan Yesilgöz bekendgemaakt, melden media, waaronder De Telegraaf. Met de wet zouden gemeenten - ook de rijke - gedwongen kunnen worden te zorgen voor opvang. Yesilgöz wil dat voorkomen door Van der Burg, die maandenlang aan het voorstel heeft gewerkt, een mes in de rug te steken.
Eerder klonk al twijfel bij de liberalen over de wet, maar Yeşilgöz blokkeert het plan nu. „De spreidingswet zoals die nu voorligt in de Tweede Kamer zullen wij als VVD niet steunen”, zegt zij. Volgens Yeşilgöz moeten in de eerste plaats ’instroombeperkende maatregelen’ worden genomen. „Dat is de verantwoordelijkheid die je als Rijk moet nemen. Vervolgens kun je tegen gemeenten en het land zeggen: wij hebben instroombeperkende maatregelen genomen. De mensen die dán komen, wil je wel eerlijk over het land verdelen. Die verdeling wil je doen op basis van tijdelijkheid, maximumaantallen en met financiële prikkels. Die elementen zitten niet in de huidige wet, dat is ook de reden waarom wij de wet niet steunen.”
Met het voorstel van de andere aanpak en de nieuwe onderhandelingen die daarvoor nodig zijn kan de partij opnieuw tijd rekken voor de gemeenten die vluchtelingen willen weren. De VVD liet het kabinet vallen over het opvangtekort en wil migratie tot thema van de verkiezingen maken. Uit peilingen blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders wil dat de verkiezingen gaan over sociale en economische thema's en betrouwbaarheid van de overheid.