UWV: Werkgelegenheid in de sector verdampt omdat instellingen anticiperen op bezuinigingen
Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat er dit jaar en volgend jaar opnieuw 10.000 banen verdwijnen in de zorg- en welzijnssector. Dat komt doordat zorginstellingen nu al rekening houden met bezuinigingen die vanaf 2015 ingaan, zo meldt Nieuwsuur dinsdagavond.
Vooral in de ouderenzorg, de thuiszorg, de jeugdzorg en de gehandicaptenzorg verdwijnen banen. In 2013 gingen er ook al zo’n 20.000 banen verloren in de sector.
De zorg was lang een banenmotor, 40 jaar lang maakte de sector een onafgebroken groei door. Uit het aantal aanvragen voor WW-uitkeringen blijkt dat de werkgelegenheid in de zorg nu sneller verdampt dan in andere sectoren. “De banenmotor is stil komen te vallen en van een groeisector is de zorg terecht gekomen in een krimpmarkt”, zegt Rob Witjes, manager arbeidsinformatie van UWV in Nieuwsuur. Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg en de zorg aan langdurig zieken en ouderen. De gemeenten moeten de taken met minder geld uitvoeren.
In Nederland werken momenteel 1,1 miljoen mensen in de zorg. De omslag in de sector werd tot kort geleden nog niet voorzien:
Tegen het licht van de vergrijzing en de gestegen levensverwachting ging men ervan uit dat er eerder veel meer mensen in de zorg nodig zouden zijn. In een NOVA-uitzending uit 2007 blijkt dat er uit voorzorg zelfs verpleegkundigen uit Litouwen worden gehaald om het verwachte tekort op te vangen. In 2008 concludeerde de Commissie-Bakke r dat er tot 2020 zelfs 500.000 extra werknemers nodig zouden zijn in de zorg.