Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe corona-variant rukt op, geen reden tot bezorgdheid maar virus blijkt energieproductie organen langdurig aan te tasten

  •  
10-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64743 keer bekeken
  •  
ANP-444436764

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een nieuwe variant van het corona-virus bestempeld tot een "variant of interest" wat onder meer wil zeggen dat het gaat om een mutatie die extra in de gaten gehouden moet worden. De variant roept belangstelling op omdat deze besmettelijker is dan andere varianten.

Er zijn nu nog geen aanwijzingen dat de variant die de namen EG.5 en Eris draagt een extra bedreiging voor de volksgezondheid betekent maar er wordt wel verwacht dat de mutatie tot meer besmettingen gaat leiden. Eris waart nu onder meer rond in de VS, het VK en China. De WHO noemt het risico van de variant vooralsnog laag. In Nederland is volgens het RIVM wel sprake van een stijging in het aantal corona-besmettingen maar de cijfers blijven laag. Christina Pagel, een expert van het University College London stelt tegenover The Guardian dat er waarschijnlijk een golf besmettingen komt, met meer ziekenhuisopnames en longcovid-gevallen maar voorziet niet dat de mutatie harder zal toeslaan dan eerdere golven dit jaar. Ze wijst er op dat de afnemende vaccinatiegraad er wellicht toe leidt dat Eris later en heviger gaat pieken. Andere experts verwachten dat het aantal besmettingen fors gaat toenemen als de vakanties ten einde lopen.

Ondertussen is uit onderzoek duidelijk geworden dat het coronavirus, niet alleen deze variant. een aanslag pleegt op de energiehuishouding van besmette personen en de gevolgen daarvan langer duren dan verwacht. De longen weten zich snel te herstellen maar hart en andere organen soms niet. Dat draagt vermoedelijk bij aan de longcovid-klachten die een deel van de slachtoffers ervaren. 

NRC schrijft over de ontdekking van het effect op mitochondriën, die zorgen dat het lichaam van energie wordt voorzien :

Uit eerdere studies bleek al dat het coronavirus zich aan eiwitten van mitochondriën bindt. Het nieuwe onderzoek laat zien dat het virus nog dieper ingrijpt: het verstoort ook de productie van allerlei belangrijke stofwisselingseiwitten. Wetenschappers vermoeden dat de langdurige effecten van het virus op allerlei organen hiermee te maken hebben – de nieuwe studie versterkt die theorie.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor