Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuw: ontwikkelingshulp speciaal voor mannen

  •  
03-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huiselijkgeweld.jpg
Vrouwen zijn er ook bij gebaat: ontwikkeling van 'nieuwe vormen van mannelijkheid' leidt uiteindelijk tot minder huiselijk geweld ... Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking maakt 8,6 miljoen euro vrij
Minister Liliane Ploumen (Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking) gaat investeren in mannen. Haar ministerie heeft 8,6 miljoen euro vrijgemaakt speciaal voor de ontwikkeling van ‘nieuwe vormen van mannelijkheid’. Het klinkt misschien een beetje gek, maar campagnes ter bevordering van deze nieuwe vorm van mannelijkheid hebben in de Arabische wereld reeds vruchten afgeworpen.
Het is voor het eerst dat de Nederlandse regering rechtstreeks geld vrijmaakt voor gedragsverandering van mannen in ontwikkelingslanden. Door deze mannen te helpen met hun gedrag worden vrouwen en kinderen uiteindelijk ook geholpen. In Indonesië, Rwanda, Zuid-Afrika en Brazilië worden mannen tussen de 15 en 35 jaar oud geleerd hoe ze bijvoorbeeld moeten onderhandelen ‘over veilige en leuke seks voor beiden’.
Het MenCare-programma wordt uitgevoerd door organisaties RutgersWPF en Promundo. Het programma is een uitvloeisel van de problemen die vrouwen ondervinden, zoals huiselijk geweld en ongewenste zwangerschap. Het doel is echter niet alleen de verbetering van het welzijn van vrouwen. Ook mannen hebben er veel bij te winnen. Van een betere verstandhouding met hun echtgenote worden ze bijvoorbeeld gezonder en gelukkiger.
In Beiroet (Libanon) is inmiddels al een mannencentrum opgericht, Abaad. Het is vier dagen per week open en elke dag komen er wel een paar mannen langs om te praten met één van de drie psychologen. Huiselijk geweld was de meest urgente reden voor het mannencentrum, zo valt te lezen in de Volkskrant. Anthony Keedi, oprichter van het centrum:
De boodschap was altijd negatief: dé man is schuldig, dé man is een geweldpleger. Mannen hebben altijd het gevoel zich te moeten verdedigen. Wij willen dat mannen opstaan en zeggen: ik ben tegen geweld! Een boodschap van kracht – mannelijkheid gebruiken om mannen te veranderen.”
Eén van de manieren om dit te bereiken is een reclamecampagne met een filmpje waarin vier vaklieden centraal staan: een elektricien, een arts, een taxichauffeur en een groenteman. Op hun werk raken de mannen zichtbaar gestresst. Eenmaal thuis slaan ze de voordeur boos achter zich dicht. Daarna verschijnt het telefoonnummer van Abaad, met de begeleidende tekst: “We begrijpen dat jullie onder druk staan – werk, geld, familieplichten. Maar reageer dat niet af op je naasten.”
In Beiroet is het mannencentrum nu al een klein succes te noemen. De organisatoren hebben het zelfs voor elkaar gekregen om in een recente video leiders van de vier grote religieuze stromingen in Libanon zich te laten uitspreken tegen geweld tegen vrouwen: de groot-mufti (soennieten), de ayatollah (sjiieten), de aartsbisschop (rooms-katholieken) en de kardinaal (maronieten).
De Volkskrant (betaalde editie): ‘Masculiene kracht gebruiken om mannelijk gedrag te veranderen’ De Volkskrant (betaalde editie): Ontwikkelingsgeld naar mannen

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor