Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuw lettertype helpt je daadwerkelijk te onthouden wat je leest

  •  
20-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
158 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2018-12-20 om 09.06.27
Update: Omdat in dit artikel niet het bewuste lettertype wordt gebruikt, waren we vergeten dat we in oktober al eens over dit font hebben geschreven. Een paar weken later stelde de Volkskrant dat er weinig bewijs is voor de claim van het onderzoeksteam.
Een stapel boeken in de boekenkast die je toch zeker wel gelezen hebt, maar waarvan je eigenlijk nauwelijks nog weet waar ze over gaan? Al die uren die je studerend doorbracht, zonder dat er iets wezenlijks uit je studieboeken is blijven hangen? Je bent bij lange na niet de enige en – goed nieuws – het is niet jouw schuld. Of nou ja, mogelijk is het niet jouw schuld. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat het lettertype dat in die boeken werd gebruikt, helemaal niet geschikt is om tekst voor langere tijd in onze hersenen op te slaan.
Om studenten tegemoet te komen heeft een team bestaand uit een grafisch ontwerper, een psycholoog en een gedragseconoom in samenwerking met de Australische RMIT Universiteit een nieuw lettertype ontworpen: Sans Forgetica. Het nieuwe font maakt gebruik van slimme trucjes om informatie vast te pinnen in het brein. Daarbij is gebruik gemaakt van het psychologische concept “ desirable difficulty ”, gewenste moeilijkheid. Wat dat inhoudt is dat we beter in staat zijn informatie op te slaan wanneer we extra moeite moeten doen om het op te nemen. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat het makkelijker leren is van flashcards, dan van lappen papier met uitgebreide aantekeningen.
Sans Forgetica is dan ook lastiger te lezen dan de gangbare lettertypes. Het zit bijvoorbeeld vol gaten, waardoor van de hersenen extra activiteit wordt gevraagd om de ontbrekende delen zelf in te vullen. Ook zijn de letters cursief, maar dan wel leunend naar links. Of, zoals een van de ontwerpers zegt: ‘Ze verscherpen je aandacht en vertragen het leesproces.’ Uit de eerste onderzoeken is nu gebleken dat studenten 57 procent van de teksten die ze in Sans Forgetica lazen onthouden, tegenover 50 procent van wat ze lazen in standaard lettertype Arial.
De ontwerpers raden het gebruik van Sans Forgetica dan ook aan voor teksten die je echt moet onthouden, maar waarschuwen ook: vanwege de lastigheid om het te lezen, is het beter om het font alleen te gebruiken voor de echt belangrijke passages. Wie probeert een compleet boek in Sans Forgetica te lezen, eindigt waarschijnlijk met een stevige migraine.
Het lettertype is hier te downloaden. Sommige browsers zoals bijvoorbeeld Google Chrome bieden al een plugin aan om stukken tekst om te zetten in Sans Forgetica.
Bron: Wired
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Sanaya Khan
Sanaya Khan
20 dec. 2018 - 16:18
Alhoewel 7% een significant verschil is, is het te vroeg te spreken van een bewezen effect. Om van "daadwerkelijk" te spreken, is er eerst een duidelijke theoretische onderbouwing, peer review, en voldoende beschikbare informatie nodig om dit onderzoek te reproduceren. Er staat geen woord in het onderzoek over effecten op het lange termijn geheugen. Studenten er teksten mee laten onthouden is bovendien de verkeerde toepassing geven ze zelf aan. "Het kan namelijk zomaar zo zijn dat het lettertype dat in die boeken werd gebruikt, helemaal niet geschikt is om tekst voor langere tijd in onze hersenen op te slaan." Dus kun je concluderen dat de huidige lettertypen juist wél geschikt zijn voor bijvoorbeeld studieboeken, omdat je iets eerst leest om het te begrijpen. "Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat het makkelijker leren is van flashcards, dan van lappen papier met uitgebreide aantekeningen." Niet dat het me verbaasd dat leren hier verward wordt met onthouden in plaats van begrijpen, dat is de consequentie van onze toetscultuur. Dan overschat je vast ook de potentiële waarde van een Sans Forgetica, omdat begrijpen van secundair nut is.
adriek
adriek
20 dec. 2018 - 14:13
Het lijkt me verstandig om dat lettertype zeer spaarzaam te gebruiken. Hersenen passen zich snel aan dus waarschijnlijk kost het lezen na een uur of zo al nauwelijks extra inspanning. Zo niet, dan zijn de hersenen na een paar uur te moe om nog te lezen of een tentamen te maken. Wat dat betreft is het bekende door elkaar husselen van letters in woorden waarschijnlijk net zo effectief. [ https://www.mrc-cbu.cam.ac.uk/people/matt.davis/cmabridge/ ]
jantje
jantje
20 dec. 2018 - 10:54
Het ligt er ook aan wat je wilt onthouden.. Dat is niet alleen met lezen zo, maar ook met ervaringen. . Ik heb vroeger Merijntje Gijsen gelezen, weet dat zijn zwervende vriend "De Kruik" werd genoemd en dat hij op zijn reizen een 'vapurke' voor hem mee zou nemen.. Maar hoe Merijntje zijn moeder heet? Geen idee.. En studieboeken, aardrijkskunde, moesten we leren over Turkije.. Waterlopen bij Pumakula. Waar de Bosporus en de Dardanellen zijn dat leerden we op de lagere school al. Dus herhaling van de stof is ook heel belangrijk om dingen te onthouden.
1 Reactie
jantje
jantje20 dec. 2018 - 10:55
p.s. Met muzieknoten lezen is het net zo.. Alsmaar herhalen..
Jan Wijn
Jan Wijn
20 dec. 2018 - 9:16
Ik heb dit artikel gelezen maar ben vergeten om welk lettertype het gaat.
2 Reacties
Sam V
Sam V20 dec. 2018 - 10:44
Zou inderdaad handiger zijn geweest als ze dit artikel in dat lettertype hadden geschreven. Konden we meteen het effect beleven.
Krek
Krek21 dec. 2018 - 18:50
Klinkt als iets wat J.K. Rowling verzonnen kon hebben. Wingardium Leviosa! Sans Forgetica!
trottlesnot
trottlesnot
20 dec. 2018 - 8:46
Ze hebben waarschijnlijk wel een punt. Ik heb me ooit bezig gehouden met antieke Latijnse inscripties en je onthoudt de tekst op de stenen die je zelf gezien hebt idd een stuk beter dan de stenen waar je alleen de transcriptie van hebt gelezen. En van de eerste categorie onthoudt je de tekst van de sterk verweerde stenen (die dus veel moeilijker te lezen zijn) weer een stuk beter dan van de perfect geconserveerde exemplaren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor