Update: Omdat in dit artikel niet het bewuste lettertype wordt gebruikt, waren we vergeten dat we in oktober al eens over dit font hebben geschreven. Een paar weken later stelde de Volkskrant dat er weinig bewijs is voor de claim van het onderzoeksteam.
Een stapel boeken in de boekenkast die je toch zeker wel gelezen hebt, maar waarvan je eigenlijk nauwelijks nog weet waar ze over gaan? Al die uren die je studerend doorbracht, zonder dat er iets wezenlijks uit je studieboeken is blijven hangen? Je bent bij lange na niet de enige en – goed nieuws – het is niet jouw schuld. Of nou ja, mogelijk is het niet jouw schuld. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat het lettertype dat in die boeken werd gebruikt, helemaal niet geschikt is om tekst voor langere tijd in onze hersenen op te slaan.
Om studenten tegemoet te komen heeft een team bestaand uit een grafisch ontwerper, een psycholoog en een gedragseconoom in samenwerking met de Australische RMIT Universiteit een nieuw lettertype ontworpen: Sans Forgetica. Het nieuwe font maakt gebruik van slimme trucjes om informatie vast te pinnen in het brein. Daarbij is gebruik gemaakt van het psychologische concept “ desirable difficulty ”, gewenste moeilijkheid. Wat dat inhoudt is dat we beter in staat zijn informatie op te slaan wanneer we extra moeite moeten doen om het op te nemen. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat het makkelijker leren is van flashcards, dan van lappen papier met uitgebreide aantekeningen.
Sans Forgetica is dan ook lastiger te lezen dan de gangbare lettertypes. Het zit bijvoorbeeld vol gaten, waardoor van de hersenen extra activiteit wordt gevraagd om de ontbrekende delen zelf in te vullen. Ook zijn de letters cursief, maar dan wel leunend naar links. Of, zoals een van de ontwerpers zegt: ‘Ze verscherpen je aandacht en vertragen het leesproces.’ Uit de eerste onderzoeken is nu gebleken dat studenten 57 procent van de teksten die ze in Sans Forgetica lazen onthouden, tegenover 50 procent van wat ze lazen in standaard lettertype Arial.
De ontwerpers raden het gebruik van Sans Forgetica dan ook aan voor teksten die je echt moet onthouden, maar waarschuwen ook: vanwege de lastigheid om het te lezen, is het beter om het font alleen te gebruiken voor de echt belangrijke passages. Wie probeert een compleet boek in Sans Forgetica te lezen, eindigt waarschijnlijk met een stevige migraine.
Het lettertype is hier te downloaden. Sommige browsers zoals bijvoorbeeld Google Chrome bieden al een plugin aan om stukken tekst om te zetten in Sans Forgetica.