Den Haag gaat de komende weken op slot want er is zomerreces. Kee & Van Jole nemen voor dit seizoen het laatst plaats in de studio om nog even wat pijnpunten te behandelen. Zo zijn daar de nieuwe onthullingen over het lobbywerk van Neelie Kroes. Een internationaal team van onderzoeksjournalisten onthult dat ze tegen de regels in aan de slag ging in voor Uber, het bedrijf dat de regelgeving en arbeidsvoorwaarden in de taxibranche om zeep tracht te brengen. Daartoe worden methodes gehanteerd die wel erg ver gaan, zoals het dwarsbomen van het werk van toezichthouders.
Peter Kee was totaal geschokt door de onthullingen en ging te rade bij de voorzitter van de vereniging van lobbyisten. Wat die daar nou allemaal van dachten. "Hij verzekerde me dat ze hier erg van stonden te kijken en dat alle leden dergelijke praktijken verwerpen."
Van Jole constateert dat Kroes al haar hele carrière in dit soort affaires is verwikkeld, vaak tegen het criminele aan of daar zelfs overheen. "Maar op de een of andere manier lijkt dat haar helemaal niet te schaden. Ze heeft een sterkere teflonlaag dan Rutte." Kee wijst er op dat ze die clementie te danken heeft aan haar positie is als uitgesproken feminist. "Daardoor is ze ook voor veel linkse mensen een heldin."
Daarna gaat het over de PvdA in de Eerste Kamer die tot verbijstering van GroenLinks en andere progressieve partijen heeft ingestemd met het omstreden vrijhandelsverdrag CETA. Kee verwacht dat er nog wel meer punten komen waarbij de linkse samenwerking onder druk komt te staan. Van Jole: "De PvdA kan zichzelf beter opsplitsen. Het rechtse deel, dat nu voor CETA kiest, kan zich dan bij D66 voegen en het linker deel bij GroenLinks. Ben je meteen van al dat gedoe af."
Tot slot spreken de twee nog over de politieke strijd. Bij D66 heeft zich Paul van Meenden gemeld als de eerste kandidaat gemeld voor de verkiezingsstrijd van volgend jaar maart. Dan vinden de Provinciale Staten-verkiezingen plaats die vervolgens weer leiden tot een verkiezing van de Eerste Kamer. Is de campagne begonnen, wil Patrick Lodiers weten. "Absoluut," zegt Van Jole "Het begon met trekkers en nu komen de lijsttrekkers." Kee is het daar volmondig mee eens. "De provinciale partijen proberen nu al afstand te nemen van de landelijke partijen die verantwoordelijk zijn voor het stikstofbeleid." En zo blijken de twee commentatoren, na een seizoen lang van mening te verschillen, elkaar tot nog te vinden.
Meer over:
belastingdienst, d66, ceta, neelie kroes, linkse samenwerking, pvda, nieuws, boerenprotesten