Terwijl de regeringspartij VVD besloot om het land in politieke chaos te storten door de coalitie te doen klappen over hun diepgewortelde wens om de grenzen te sluiten voor een paar honderd achtergebleven vluchtelingenkinderen, is de economie in recessie gegaan. Dat komt mede door onzekerheid onder burgers. Het CBS bericht dat tussen begin april en eind juni de Nederlandse economie met 0,3 procent kromp in vergelijking met het kwartaal ervoor. Het kwartaal daarvoor was er ook al sprake van krimp, van 0,4 procent, daarom is er nu ook officieel sprake van een recessie.
Nederland is daarmee een uitzondering. In België en Frankrijk groeide de economie licht, terwijl Duitsland net als het gemiddelde van de hele Europese Unie stabiel bleef. Volgens het CBS wordt de recessie deels veroorzaakt door zuinigheid van de burger. De uitgaven daalden met 1,6 procent. Dat is opvallend omdat de prijzen juist stegen. Vooral aan meubels en kleding werd minder geld besteed.
De Nederlandse export daalde ook en de productie van de landbouw, met name glastuinbouw, daalde ook. Vervoer, horeca en handel gingen ook achteruit. Voor de werkgelegenheid heeft de recessie vooralsnog geen gevolgen. Er zijn nog steeds meer vacatures dan mensen zonder baan.
Demissionair minister Adriaansens (VVD) van Economische Zaken zegt tegen de NOS in een reactie op de cijfers van het CBS dat die de komende tijd, in de aanloop naar Prinsjesdag, om de juiste afwegingen van het kabinet vragen. Ze vult aan dat het kabinet demissionair is en niet zomaar nieuwe plannen kan maken.