Nederlanders met een migratieachtergrond liepen in het eerste jaar van de pandemie een veel grotere kans om aan corona te overlijden. Ook mensen met lage inkomens bezweken aanzienlijk vaker aan de ziekte. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Amsterdam UMC. De NOS schrijft:
“Voor mensen onder de 70 jaar in de laagste inkomensgroep was het risico om te sterven aan covid-19 bijna vier keer zo hoog als voor de hoogste inkomensgroep. Voor 70-plussers was het verschil ruim twee keer zo groot.”
Een kwart van de overlijdensgevallen onder Marokkaanse Nederlanders was tussen maart 2020 en maart 2021 toe te schrijven aan corona. Bij de gehele bevolking gold dat voor 15 procent. Ook Nederlanders met een Turkse en Surinaamse achtergrond overleden vaker dan gemiddeld. Bij Nederlanders met een Antilliaanse achtergrond was er daarentegen geen sprake van een verhoogde sterftekans als gevolg van corona.
Ruben van Gaalen van het CBS wijst er tegenover het AD op dat mensen met lage inkomens en een migratieachtergrond meestal krapper wonen en vaker werk hebben waarbij ze toch de deur uit moesten:
“Mensen met een laag inkomen werken vaker in sectoren waar het niet mogelijk is om thuis te werken of de corona-adviezen goed na te leven, zoals in fabrieken. Door taalproblemen waren de gedragsregels om besmettingen te voorkomen voor hen wellicht minder duidelijk. Ook leven ze wat vaker in een huishouden met meerdere generaties, wat de kans vergroot dat ouders of grootouders met een kwetsbare gezondheid worden besmet.”