Voor het eerst sinds 2009 is de vleesconsumptie in Nederland weer gestegen. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit, in opdracht van Wakker Dier, blijkt dat de gemiddelde Nederlander vorig jaar 77,2 kilo vlees at. Dat is 600 gram meer dan in het jaar daarvoor. “De stijging komt vooral door een toename van in het verbruik van pluimveevlees en een marginale toename van varkens- en rundvlees”, stellen de onderzoekers. Het gaat om het zogeheten karkasgewicht: dus vlees inclusief been, vet en zwoerd. “Als vuistregel geldt dat daarvan ongeveer de helft feitelijk geconsumeerd wordt als vlees en vleeswaren.”
De bevindingen van de Wageningen Universiteit lijken haaks te staan op eerder onderzoek van marktonderzoeker IRI, waaruit juist bleek dat Nederlanders minder vlees kopen bij de supermarkt. Volgens de Wageningen Universiteit wordt het verschil onder meer verklaard door horecabezoek. De vleesconsumptie daar werd wel meegeteld door de Wageningse onderzoekers, maar niet door IRI.
Wakker Dier is teleurgesteld dat de vleesconsumptie voor het eerst in jaren weer toeneemt, schrijft de NOS.
"“Minder vlees eten lijkt populair, maar de werkelijkheid is weerbarstiger. Onthutsend”, reageert Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie. De trend ging de laatste jaren volgens Wakker Dier toch echt de andere kant op. “Vegetarisch, veganistisch, flexitarisme, dus dat mensen minder dagen per week vlees op tafel zetten. Plantaardig eten won terrein. Waar in het verleden amper één vegetarische optie op de menukaart stond, zijn er tegenwoordig vele. Maar blijkbaar is dat allemaal nog niet genoeg.”"