Onder druk van Nederland gaat de Europese Unie veel minder geld vrijmaken om burgers met lage inkomens te compenseren voor klimaatmaatregelen. In plaats van 72 miljard euro, zoals de Europese Commissie voorstelde, komt er nu 59 miljard euro beschikbaar.
Als het aan Rob Jetten had gelegen was het sociale klimaatfonds nog kleiner geworden, meldt NRC. “Het kleinere fonds was een eis van onder meer Nederland, dat het graag nog veel kleiner had gezien. In een reactie stelt minister Rob Jetten (Klimaat, D66) dat hij „gezien de totale ambitie van het klimaatpakket en de beperktere omvang van het fonds” met de uitkomst „kan leven”.”
Ook Finland en Denemarken wilden zo min mogelijk financiële compensatie voor armen. De Baltische staten en Polen pleitten juist voor een ruimhartige compensatie voor burgers die te maken krijgen met bijvoorbeeld hogere energieprijzen. Welvarende EU-lidstaten moeten een hogere bijdrage leveren aan het sociale klimaatfonds dan lidstaten met een kleinere economie.
De Europese klimaatministers zijn overeengekomen dat de broeikasgasuitstoot over acht jaar 55 procent lager moet zijn dan in 1990. In 2035 mogen er geen auto’s meer geproduceerd worden die op fossiele brandstoffen rijden.