Nederland koopt 8 of 9 extra F-35-straaljagers, beter bekend als de Joint Strike Fighter (JSF). Dat laat minister Ank Bijleveld (Defensie) weten in een interview met Trouw. Tot nu heeft Nederland 37 JSF’s besteld.
De kosten van de extra gevechtsvliegtuigen zullen waarschijnlijk zo’n 600 tot 700 miljoen bedragen. In de voorjaarsnota maakte het kabinet bekend 1,5 miljard uit te trekken voor Defensie, dat budget gaat voor het komende jaar dus grotendeels naar de JSF. Wat overblijft gaat naar het cybercommando, speciale eenheden en een verbetering van de arbeidsvoorwaarden van defensiepersoneel.
Bijleveld zegt in het interview ook zich zorgen te maken om het stijgende aantal vacatures binnen defensie. Veel militairen nemen voortijdig ontslag en onder meer het dodelijke mortierongeluk in Mali in 2016 en de rapporten die volgden lieten zien dat het binnen defensie ontbrak aan een voldoende veilige werkcultuur:
"Toen ik aantrad realiseerde ik me dat Defensie van ver moest komen. Ik heb meteen gezegd dat de anderhalf miljard euro die het kabinet jaarlijks ging investeren niet genoeg was om alle problemen op te lossen. Dertig jaar bezuinigen heeft wat gedaan met het vertrouwen van mensen in de organisatie."
De minister reageert ook op de Amerikaanse eis dat Nederland meer bijdraagt aan missies in bijvoorbeeld Syrië. Volgens Bijleveld kijkt het kabinet ‘wat er in Syrië mogelijk is’, maar sluit uit dat daar grondtroepen worden ingezet, omdat daar geen volkenrechtelijk mandaat voor is. Het dreigement van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra over het meer moeten doen van Nederland in oorlogsgebieden noemt Bijleveld ‘wat vreemd’, ‘want ik had dat al aan de Amerikaanse minister van defensie gemeld. Nederland kijkt daarnaast of het mogelijk en wenselijk is een bijdrage te leveren aan het waarborgen van een vrije en veilige doorvaart in de Straat van Hormuz en Golf van Oman, zoals de Amerikanen ook gevraagd hebben.’