Meer dan 3.000 mensen stellen hun huis open ... Gemeenten bieden op eigen initiatief meer opvanghulp
Het aantal vluchtelingen dat naar Europa komt neemt alsmaar toe. De hoeveelheid neemt nu zulk grote proporties aan, dat de druk op landen aan de rand van de Eurozone, zoals Griekenland en Italië, onhoudbaar lijkt te worden. Daarom moet er iets veranderen aan het Dublin-akkoord, dat stelt dat asielzoekers asiel moeten aanvragen in het eerste land binnen de EU dat ze betreden. Jean Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, wil de lidstaten met overvolle asielcentra zo snel mogelijk ontlasten. Dat betekent dat er snel een herverdeling moet komen van de asielzoekers, naar verluidt komt Juncker volgende week met een plan.
Ook Nederland zal dan moeten toegeven en meer asielzoekers moeten opvangen. In totaal zijn er 160 duizend asielzoekers in Italië, Griekenland en Hongarij die ‘herverdeeld’ moeten worden. Dat zijn er vier keer meer dan de 40 duizend waar de EU-lidstaten eerder mee akkoord gingen.
Behalve opvang zag Juncker ook een plan presenteren voor een terugkeerprogramma. Dat schrijft de Volkskrant. Juncker wil dat Frontex, de Europese organisatie voor de bescherming van de EU-buitengrenzen, het mandaat krijgt om vluchten te organiseren naar de landen van herkomst. De landen die niet mee willen werken, worden gekort op financiële en handelshulp. Ook komt de Europese Commissie spoedig met een lijst van ‘veilige landen’, waaronder Kosovo en Albanië. Asielzoekers die daarvandaan komen, moeten snel beoordeeld worden en teruggestuurd.
Nederland helpt Sinds een paar dagen bieden gemeenten uit zichzelf bij het COA extra opvang voor asielzoekers aan. Dat schrijft het AD. De oproep van staatssecretaris Dijkhoff aan gemeenten en VVD-wethouders in het bijzonder, om moed te tonen lijkt effect te hebben gehad. Gerard Bakker, directeur van het COA, wil alleen niet zeggen welke gemeenten nu extra hulp bieden. Ondanks de extra hulp is het echt heel noodzakelijk om nieuwe centra te openen, zegt Bakker.
We vangen nu al bijna 30.000 mensen op, maar er komen 1800 per week nieuw binnen. Daar kun je elke week drie reguliere opvangcentra mee vullen. Het is heel urgent om nieuwe centra te openen.”
In Apeldoorn heeft een gezin dat mensen oproept om vluchtelingen op te vangen al ruim 3000 aanmeldingen gehad. Al meer dan 13.000 mensen hebben de Facebookpagina ‘Ik ben een gastgezin voor een vluchteling’ geliked, het aanmeldformulier is al door meer dan 3000 mensen ingevuld.
Uit ons Facebookinitiatief blijkt dat Nederlanders alle ellende niet meer willen aanzien, maar zich echt willen gaan inzetten voor de aanhoudende stroom van vluchtelingen […] Dat we nu al zoveel aanmeldingen hebben, hadden we nooit verwacht. Maar we willen door. Er moet nog een nul achter het huidige aantal […] Het is veel werk, maar we doen het met liefde.
Het gastgezin hoeft overigens de vluchteling niet per se in huis te nemen, maar kan ook een soort ‘buddy’ zijn. Zo kook je voor de vluchteling, of organiseer je een spelletjesmiddag of voer je gesprekken. De actie is zo succesvol dat het COA de zaak nu coördineert.
Volkskrant-columnist Bert Wagendorp vraagt zich af of de foto’s van aangespoelde kinderlijken de populisten nu voor even het zwijgen zullen opleggen. Wagendorp:
Misschien doet één foto van een dood jongetje wat duizenden onzichtbare doden in de Middellandse Zee niet voor elkaar hebben gekregen. Het naakte beeld heeft al veel vaker dingen losgemaakt die muurvast leken te zitten, de loop van de geschiedenis veranderd, politici moed gegeven en tot daadkracht bewogen.
We kunnen het alleen maar hopen.
Update 14.40
In de Telegraaf staat donderdag een advertentie van BN-ers die helpen (via Mirthe van den Hee ).