Nederland erkent Juan Guaidó als interim-president van Venezuela, en verwerpt daarmee het presidentschap van Nicolás Maduro. Dat schreef minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder op de dag lieten ook het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Australië en Denemarken weten Guaidó te erkennen. Landen als de Verenigde Staten en Canada gingen de Europese landen al voor.
Maduro kreeg tot maandag de tijd nieuwe presidentsverkiezingen uit te schrijven. Daar gaf hij echter geen gehoor aan. ‘Wij geven geen gehoor aan ultimatums van wie dan ook,’ zei Maduro dit weekend in een interview met het Spaanse tv-station LaSexta. ‘Dat is alsof ik naar de EU ga en daar zeg dat men zeven dagen de tijd heeft om de Catalaanse Republiek te erkennen en dat er anders sancties volgen. Internationale politiek kan niet gepaard gaan met ultimatums, dat stamt nog uit tijdperk van imperialisme en kolonisatie.’
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian reageerde daar maandag op door te zeggen dat het hier geen inmenging in buitenlandse politiek betreft, ‘maar een poging de democratie in Venezuala te herstellen.’
Sinds 23 januari heeft Venezuela twee presidenten: oppositieleider Guaidó riep zich tijdens massale demonstraties tegen het regime van Maduro uit tot interim-president, terwijl Maduro nog altijd weigert zijn positie op te geven. Hoewel een groot deel van de internationale gemeenschap inmiddels het presidentschap van Guaidó erkent, staat het leger nog altijd achter Maduro. De verwachting is echter dat daar snel verandering in zal komen. Dit weekend schaarde een hoge luchtmachtgeneraal zich achter Guaidó en riep de krijgsmacht op hetzelfde te doen.
De Franse president Macron stelt dat de parlementsvoorzitter het recht heeft om verkiezingen te organiseren als ‘président en charge’:
"De EU kon de afgelopen dagen niet tot een gezamenlijk standpunt komen ten opzichte van de stap van Guaidó. Sommige landen aarzelen, omdat ze vrezen voor precedentwerking. Rusland, dat net als China het bewind van Maduro steunt, veroordeelde de erkenning van Guaidó door EU-landen als buitenlandse inmenging in een nationale aangelegenheid. Vooral de erkenning door Spanje van Guaidó is belangrijk, vanwege de vele banden die er tussen de Venezolaanse elite en Spanje bestaan – velen hebben Spaanse paspoorten. De druk op Maduro neemt daarmee verder toe, nadat eerder al de Verenigde Staten en een reeks Latijns-Amerikaanse landen de kant van Guaidó kozen."