Nederlandse kinderen lopen in verhouding meer risico op het ontwikkelen van astma als gevolg van vervuiling door verkeer dan kinderen in andere landen. Bijna een kwart van de kinderren die astma krijgen, lopen dat op door de uitstoot van het verkeer. Nederland en België zijn de enige Europese landen die in de top 10 staan van grootste kinderlongenvervuilers. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet. Beide landen doen het even slecht. Een van de verklaringen daarvoor is dat de overheid diesel aantrekkelijk maakt voor veelgebruikers.
"Het onderzoek van de Amerikaanse George Washington University keek naar de astmapatiënten jonger dan 18 jaar in 194 landen en de concentratie van stikstofdioxide (N02) in die landen. Vervolgens berekende ze bij hoeveel van die kinderen de astma toegeschreven kan worden aan N02. Het verkeer is de hoofdverantwoordelijke voor de N02-uitstoot. De onderzoekers concluderen zo dat er elke dag wereldwijd 11.000 nieuwe astmapatiënten bijkomen door de uitstoot van het verkeer. (…) “Het gebied boven Samber en Maas vormt samen met de Nederlandse Randstad een hotspot van NO2-vervuiling”, zegt Frans Fierens, directeur van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu. “Dat komt door een hoge bevolkingsdichtheid, maar toch ook omdat België historisch een dieselland is.”"
De cijfers die voor het onderzoek gebruikt zijn dateren uit 2011 en 2012. Daarna is de situatie zeer licht verbeterd. Dat er geen sprake is van meer verbetering bij het tegengaan van de kinderziekte komt door Dieselgate, het schandaal waarbij autofabrikanten consumenten en overheden bewust misleidden over de uitstoot van hun voertuigen.