Jeroen Dijsselbloem, oud-PvdA-minister, zou mogelijk langer aanblijven als voorzitter van de Eurogroep. Hij wilde dat zelf en nu blijkt: een meerderheid van de eurolanden was ook vóór verlenging. Volgens bronnen in Brussel heeft Nederland het aanblijven van Dijsselbloem echter gevetood. Maandag wordt in Brussel gestemd over de opvolger van Dijsselbloem.
In Brussel is met verbaasd over de veto van Nederland. NRC schrijft :
" Het komt zelden voor dat een land een landgenoot laat vallen, als die langer op een Europese toppost kan blijven zitten. EU-leiders willen medio 2018 bovendien belangrijke beslissingen nemen over verdere versterking van de eurozone. Dat Nederland de kans laat lopen om hier, vanaf de eerste rij, een stempel op te drukken, wordt moeilijk begrepen."
Eerder maakten zowel Frankrijk als Duitsland zich sterk voor het aanblijven van Dijsselbloem. Mede omdat Duitsland druk is met een lastige regeringsformatie. Waarom Dijsselbloem van Nederland dan toch afscheid moet nemen van het machtige gremium van ministers van Financiën blijft een beetje voor de andere Eurolanden lastig te begrijpen.
CDA-minister van Financiën Wopke Hoekstra verklaart tegenover CDA dat hij vindt dat de Eurogroep moet worden geleid door een zittende minister, die het voorzitterschap ‘erbij doet’.
"Volgens ingewijden aast Nederland op een andere topfunctie: die van de EWG (Eurogroup Working Group), de werkgroep die alle Eurogroepen inhoudelijk voorbereidt en die volgens sommigen belangrijker is dan de Eurogroep zelf. De termijn van de huidige EWG-voorzitter, de Oostenrijker Thomas Wieser, loopt in januari af. Als Dijsselbloem aanblijft, kan Nederland moeilijk lobbyen voor deze post, omdat Noord-Europa dan wel erg dominant wordt."
Coalitiegenoot D66 is bovendien beloofd dat topambtenaar en D66’er Hans Vijlbrief namens Nederland naar voren zal worden geschoven voor het EWG, omdat hij bij de verdeling van de ministerposten buiten de boot is gevallen.