Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland binnen 15 jaar vrij van aardgas

  •  
03-02-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Abu Dhabi heeft nog voor 100 jaar olie maar ook een plan voor als de voorraad op is, waarom wij niet?
Eindelijk is energie dan een belangrijk thema in Nederland. Er waren wat aardschokken en een opstand in Groningen voor nodig, maar nu dringt dan toch door dat Nederland op een levensgroot probleem afstevent.
Decennia lang heeft Nederland zich gewenteld in de luxe van de grootste gasbel in Europa. Het heeft Nederland tot een welvarend en sociaal stabiel land gemaakt: bijna de helft van de 500 miljard gasinkomsten tot dusverre ging naar de sociale zekerheid en het openbaar bestuur en veiligheid. Het geld werd helaas niet besteed aan het opbouwen van een nieuwe energie-infrastructuur. Des te verbazingwekkender, omdat onze gasbel over 15 jaar leeg is en wij nog steeds geen alternatief hebben. Nederland snelt richting het energieravijn en heeft geen plan B. Zelfs Abu Dhabi, waar voor nog minstens 100 jaar olie in de grond zit, heeft al een plan B en werkt al aan grootschalige thermische zonne-energieopwekking. 
Hoe komen we in 15 jaar af van onze aardgasverslaving? Dat vraagt om een radicale ommezwaai: Plan B. De twee grootverbruikers van aardgas zijn de gebouwde omgeving (50%) en de industrie (35%). De overige 15% wordt gebruikt door elektriciteitscentrales. Plan B gaat dus over het verduurzamen van de gebouwde omgeving en de industrie in 15 jaar.  
Allereerst de industrie en dan vooral de energie-intensieve industrie. Verduurzamen van de industrie betekent eigenlijk drie dingen: efficiënter met energie omgaan, energie duurzaam opwekken en het productieproces fossiel-vrij maken. Minder verspilling van energie in de industrie is essentieel, nog steeds gaat 20% verloren in de vorm van warmteverlies.
De afgelopen 10 jaar is veel te weinig energiebesparing gerealiseerd in Nederland, gemiddeld iets meer dan 1% per jaar, dit zou kunnen verdubbelen, in elk geval minstens 2% per jaar. De kern van de industriële opgave zit in het transformeren van de productieprocessen. Niet langer productieprocessen gebaseerd op koolstof, maar op biomassa (2de generatie biomassa). Niet langer fossiele brandstoffen als aardgas verbranden, maar groene grondstoffen gebruiken. Niet langer olieraffinage in de petrochemische industrie, maar bioraffinage.
Dit kost tijd en vraagt om een slim en hybride innovatiebeleid van bedrijven en overheid. Grote energie-intensieve bedrijven ontwikkelen een schaduwlijn door allianties aan te gaan met kleine groene entrepreneurs. De Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom is hiervan een prachtig voorbeeld. We hebben alleen tientallen van dit soort voorbeelden nodig.
De gebouwde omgeving leunt loodzwaar op aardgas. In de jaren 60 hebben we 90% van onze woningvoorraad aangesloten op aardgas, een razendsnelle transitie. In datzelfde tempo kunnen we het grootste deel van onze woningvoorraad los koppelen van het aardgasnet en energieneutraal maken. En dat geldt ook voor gebouwen, scholen, ziekenhuizen, etc. Technisch kan het al, met behulp van smart grids , isolatie, warmtepompen en zon/wind.  Het hangt ook niet op techniek, maar op de opschaling. Het energieakkoord schiet hierin schromelijk tekort, het project Stroomversnelling laat zien dat het veel sneller op grotere schaal kan (110.000 woningen realiseren zonder energierekening).
We kunnen dus in 15 jaar tijd de industrie en gebouwde omgeving aardgasvrij maken. Technisch is het reeds mogelijk. Het hangt op het slim en innovatief organiseren en het creëren van de juiste prikkels. Via een groen industriebeleid dat de energie-intensieve industrie uitdaagt. En een transitieplan voor de gebouwde omgeving.
Uiteraard vraagt dat om grootschalige investeringen, maar het betaalt zichzelf dubbel en dwars terug, in de vorm van werkgelegenheid (tienduizenden banen), radicale innovatie en een nieuwe economische structuur, de ‘biobased’ economie. De urgentie is er nu. Dat vraagt om een aanzienlijk hoger ambitieniveau. En een ‘upgrading’ van het huidige energieakkoord, want dat gaat nog uit van nog 50 jaar aardgasgebruik.

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

PVDB2
PVDB2
27 nov. 2024 - 10:33

Landbouwgif maar je niet meer zeggen van de overheid en industrie. Gewasbeschermingsmiddellen.

Het is ook niet schadelijk. Je kan het zelfs drinken zei een lobbyist voor Monsanto ooit. Maar deed het toch maar niet.

+

Als je als Bayer/Monsanto 11 miljard dollar betaal als schikking doe je dat niet liefdadigheid of omdat je medelijden hebt met diegene die ziek zijn geworden door langdurig en veelvuldig gebruik van je product. Zeker als blijkt dat het Hodgkin disease kan veroorzaken, een vorm van kanker. Dan weet je dat je product schadelijk is voor de gezondheid en de miljarden omzet schade kan toebrengen. In de VS is bij een studie van de CDC ontdekt dat er biomarkers in de urine van boeren werd gevonden die voorkomen in het ontwikkelen van een conditie genaamd oxidation stress, welke de kanker veroorzaakt. En welke gelinkt kan worden aan hogere levels van glyfosaat. Hoe hoger, hoger groter de kans op kanker en andere carcinogene aandoeningen. Net als er nog te weinig is gekeken naar gif coctails en invloed op de mens.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans3
27 nov. 2024 - 8:23

Een mooie karikatuur van een ouderwetse boer die zichzelf heeft doodgespoten.

Joop1961
Joop1961
27 nov. 2024 - 8:03

Mijn oer conservatieve onderbuurman gebruikt nog Roundup terwijl er toch grote twijfels zijn over dit product wat gewoon bij de Boerenbond te koop is en dat is anno 2024 met onze grondwater kwaliteit niet uit te leggen.

1 Reactie
Willem D2
Willem D227 nov. 2024 - 11:31

Sinds een paar jaar zit er geen glyfosaat meer in de roundup.

ODW
ODW
27 nov. 2024 - 7:00

En dan vallen die gifstengels ook nog eens onder laag btw tarief, want een bos bloemen is natuurlijk... van essentieel levensbelang?

Greendutch
Greendutch
26 nov. 2024 - 23:28

en dan laat de minister nu nóg ’n keer eerst ’n onderzoek doen??

zal plasmadam wel ingefluisterd hebben [obstructie]

Pindaklaas
Pindaklaas
26 nov. 2024 - 20:41

Klasse cartoon.

RdB133
RdB133
26 nov. 2024 - 20:01

Wat mij altijd enorm stoort is dat in de media het vaak lijkt dat al dat gifspuiten pas erg is als een mens er Parkinson van krijgt. Versta me goed, ik vind het vreselijk dat mensen ziek worden van landbouwgif, maar voor een insect is het allemaal oneindig veel schadelijker… Niemand gelooft toch dat dat gif alleen dat ene plaaginsect doodt als zelfs mensen ziek worden? We spuiten hele ecosystemen aan de basis aan gort, zijn we nog verbaasd dat overal insecten populaties naar beneden hollen… We moeten hier snel een eind aan maken!

3 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas26 nov. 2024 - 20:41

Helaas heb je gelijk.

Middenman
Middenman26 nov. 2024 - 22:46

@RdB133 - helemaal waar, maar het is nog veel erger! Onder de grond vindt een ramp plaats die net zo groot is als boven de grond. Het zeer intelligente en complexe ecosysteem in de bodem, met schimmels, bacteriën, planten en dieren wordt op grote schaal vernietigd door bestrijdingsmiddelen, kunstmest, drijfmest en zware machines. Veel vruchtbare gebieden zijn al grotendeels verwoest. Het goede nieuws is dat de bodem zich kan herstellen, maar alleen als we de land- en tuinbouw drastisch gaan veranderen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 nov. 2024 - 22:55

klopt.

Gajes
Gajes
26 nov. 2024 - 16:57

Teken er ook maar wat rozen en bolgewassen bij. Soms zitten daar 26 soorten gif op. We moeten gewoon stoppen met bloemen kopen. Of biologische blommekes, wel wat duurder,maar dan hoeft er geen hek omheen met sluipschutters en een mijnenveld om kinderen te beschermen tegen gif wat ze jn hun mond stopoen, dus dat scheelt kosten. Of schoonmaakkosten want een kind wat explodeert geeft toch aardig wat rommel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe
26 nov. 2024 - 16:54

Geweldige tekening! De enige lelie die ik hier zou willen hebben is de roggelelie.

https://www.rtvdrenthe.nl/varia/16456137/terugkeer-van-de-roggelelie-droom-of-werkelijkheid

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor