De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft het dreigingsniveau voor terroristische aanslagen in Nederland verhoogd van 3 naar 4. De veiligheidsdienst schat de kans op een terreurdaad reëel. Er is vooral vrees voor een aanslag door islamistische extremisten. De laatste terroristische aanslagen vonden plaats in 2018 en 2019. In 2018 stak in Amsterdam een buitenlandse terrorist in op een Amerikaanse toerist uit wraak voor een anti-islamitische 'cartoonwedstrijd' die door Geert Wilders was uitgeschreven. Het slachtoffer raakte voor het leven verlamd. Zijn vrouw raakte gewond en kreeg een miskraam. De dader wilde veel meer slachtoffers maken maar werd snel uitgeschakeld door agenten. In maart 2019 vond een terroristische aanslag plaats op een tram in Utrecht waarbij drie mensen werden vermoord. De dader, een geradicaliseerde draaideurcrimineel en moslim, handelde volgens eigen zeggen uit religieuze overwegingen.
In december 2019 werd het dreigingsniveau verlaagd naar 3.
NCTV Aalbersberg noemt een "optelsom van ontwikkelingen" als reden voor de verhoging. Er is vooral sprake van een toegenomen dreiging vanuit het jihadisme, de radicaal-islamitische ideologie die oproept tot een "heilige oorlog tegen ongelovigen". Factoren daarin zijn de oorlog tussen Hamas en Israël, Koranschendingen in verschillende landen in Europa en de oproepen tot aanslagen van terroristische organisaties als IS en al-Qaida.
Naast dreiging van moslimextremisten gaat er volgens het NCTV ook een dreiging uit vanwege geradicaliseerde individuen in extreemrechtse hoek. Ook de online haat richting joden en lhbtiq+'ers neemt in Nederland toe.
Overigens komt het ook voor dat een ideologie op de tweede plek komt, constateert Aalbersberg. Die zegt dat "opvalt dat deze jonge jihadisten en rechts-extremisten lang niet altijd vanuit een ideologie radicaliseren richting geweld, maar dat een deel van hen juist een geschikte ideologie zoekt bij al bestaande geweldsfantasieën."