Het is merkwaardig dat natuurbehoud nog altijd gezien wordt als een soort extraatje voor als we wat geld over hebben naast de verplichte uitgaven
Het is al decennia het klassieke beeld: enveloppen door de deur, banners in je browser, enthousiaste jongeren met felgekleurde windjacks in het winkelcentrum. Geef ons geld, dan maken wij de wereld beter. Goede doelen zijn een miljoenenindustrie, maar worden zelden zo gezien. Ze zijn eerder ons collectieve geweten: voor alles wat er mis is in de wereld is wel een goed doel. Het een omstreden, het ander breed gesteund. Waar vluchtelingen, dieren in de bio-industrie en politieke dissidenten in dictaturen niet unaniem op onze steun kunnen rekenen, kan één onderwerp dat wel: de natuur.
Ergens blijken we er wel allemaal van doordrongen dat we de natuur nodig hebben. Schone lucht om te ademen, schone regen voor de gewassen die ons voedsel worden, een schone zee om uit te vissen en in te zwemmen en een levend bos om te recreëren met vrienden en familie. Zonder natuur kunnen we niet leven, dat behoeft weinig betoog. Daarom is het merkwaardig dat natuurbehoud nog altijd gezien wordt als ‘goed doel’, als een soort extraatje voor als we wat geld over hebben naast de verplichte uitgaven. Moeten we iets dat zo cruciaal is voor ons voortbestaan niet een centrale rol laten spelen in onze economie?
Het was de zeer terechte vraag die zondag gesteld werd in Tegenlicht. Verschillende specialisten schenen hun licht op wat de waarde is van natuur. Kan er een prijskaartje worden gehangen aan elementen als oppervlaktewater, lucht en bosgrond? Misschien niet, maar we kunnen het beheer en behoud ervan wel door een andere bril gaan bekijken. Laten we natuur uit de van subsidie en donaties afhankelijke goede doelen-wereld trekken. Het eenvoudig te belangrijk voor alles en iedereen.
Hier en daar duiken ze al op: initiatieven van ondernemers die kansen zien om in het belang van de natuur te werken. Een mooi voorbeeld is de Sea Ranger Service, waar ik me als zelfstandige voor inzet. Een club mensen die bedrijfsmatig naar natuurbeheer en -behoud op zee kijkt. Dus geen bewustwordingscampagnes en petities, maar betaald werk maken van de natuur die iedereen iedere dag nodig heeft. De Sea Rangers zijn jongeren die tijd maken (of hebben, als langdurig werklozen) om zich via een bootcamp-opleiding wegwijs maken in de maritieme wereld. En als ze tot de gelukkigen behoren gaan ze een jaar met een zeilend werkschip de zee op om taken uit te voeren voor overheid en duurzaam bedrijfsleven.
Kortom; de Sea Ranger Service verhuurt natuurbeschermers en genereert zo omzet. Plus dat de zeilschepen in eigen beheer worden gebouwd en met een gezonde restwaarde verkocht worden. Wat er overblijft wordt in de groei van de vloot gestoken, zodat een groeiend deel van de wereldzeeën kan rekenen op bescherming. En daarvoor staat niemand met een handtekeningenlijst te wachten bij de parkeergarage en propt niemand goedbedoelde stickervellen in een envelop. De natuur, het land en de zee, verdient een andere aanpak. Als ecologie en economie elkaar nodig hebben, waarom zouden we ze dan uit elkaar houden? De natuur verdient geld, geen fooi.
"om overheden te ondersteunen in het beheer van beschermde zeegebieden, visserijmanagement-taken en het uitvoeren van landschapsrestauratie onder water."
Kunnen die overheden het dan niet alleen af?
Teveel belastingvoordeeltjes verstrekt misschien?
Leuk initiatief hoor, alleen jammer dat ik het niet eens ben met het verdienmodel: de privatisering van overheidstaken is een neo-liberale strategie die meer schade aanricht dan voordeel brengt.
Eigenlijk een heel merkwaardig artikel gezien het feit dat de mens natuur is.
Er is geen mens die geen natuur is. Dood dan wel levend. Er huist in op en in ieder mens allerlei organismen. De mens is zelf een natuurgebied. Onderdeel van een Natuurlijk recycling proces waar bouwstenen afgebroken worden en hergebruikt voor een functie in allerlei andere organismen.
Onderdeel van alle levende en dode materie op deze planeet. De meest basale kennis. Dus je kan onmogelijk de mens buiten de natuur zetten of menen dat natuur er niet zo toe doet. Dat kan helemaal niet. Wie dat vindt snapt niets van deze wereld, begrijpt of weet niets van zichzelf, de mensen, dieren en planten om hem heen, niets van deze planeet en wat er aan vooraf ging om onze atomen, moleculen, en levende cellen mogelijk te maken..........
Natuurbeleid en -behoud is een nationaal belang en een algemeen goed voor alle Nederlanders en hoort daarom in de regering thuis. Niet als lullig aanhangsel aan bv landbouw, economie, etc. maar als apart ministerie dat minstens evenveel macht (en geld uiteraard) heeft als landbouw en economie.
Overigens is het een misvatting dat Nederland nog veel natuur heeft, wat niet hetzelfde is dat er geen mooie landschappen zijn. Maar zelfs dat weinige dient bescherming te hebben.
Helemaal eens met petervdb.
Ik las een paar jaar geleden een Amerikaans boek over een natuurbeschermer die het licht had gezien.
In plaats van met zijn kritiek bedrijven voor de voeten te lopen ging hij samenwerken met bedrijven.
Dat verdiende goed, zowel voor hem als voor het bedrijf. Het bedrijf zou die verdiensten aanwenden om de natuurschade van zijn handelen te compenseren/herstellen.
Dat liep dramatisch slecht af, voor de natuur.
U snapt er niets van. Nadat kapitalisten de natuur voor een deel vernietigd hebben, en daar flink veel geld mee hebben verdiend, hebben idealisten van het eerste uur hun ziel, zaligheid en spaargeld gestoken in de ontwikkeling van producten en diensten die als doel hebben, de natuur te herstellen, of minder te belasten.
Nu er eindelijk milieutechnologie is ontwikkeld, komen de vervuilers van weleer, de kapitalisten, vanonder hun stenen gekropen, om de natuur te gaan herstellen. Iets waar ze opnieuw dik aan gaan verdienen.Dat is de zieke wereld waarin wij leven.
Voor alle duidelijkheid: de Sea Ranger Service is een non-profit sociale onderneming. Bedacht en opgericht door de zeer ervaren natuurbeschermer Wietse van der Werf die de noodzaak inziet om natuurbehoud bedrijfsmatig uit te voeren. Daar wordt ziel, zaligheid en spaargeld ingestoken en van dik verdienen is dus al helemaal geen sprake.
Ik begrijp de toegevoegde waarde en het verdienmodel van Sea Ranger Services niet. Op de website wordt gesproken over een ROI van 5% per jaar bij een investering. Hoe deze inkomsten worden gegenereerd lees ik niet.
Betaald de gemeente voor de opleiding van de langdurig werkelozen? Of de ouders van de kinderen die hier tijd voor hebben? En wat voor activiteiten zijn het precies die er worden uitgevoerd terwijl er een jaar op zee wordt gezeild? Het gebrek aan concrete ecologische activiteiten doen mij twijfelen aan de effectiviteit en het nut van dit project.
Ik ben een liefhebber van de natuur en zou het erg vinden als deze door een nog steeds groeiende, meer consumptiegerichte bevolking verder wordt kapot gemaakt. Ik zou daarom liever meer willen inzetten op geboortebeperking en een globale consumptiebelasting op basis van CO2 footprint.
Beste JasDon, stuur ons even een berichtje via een van onze sociale kanalen of info@searangers.org, dan beantwoorden we je vragen graag! Of bekijk de case op symbid.nl waarin deze punten uitvoerig toegelicht worden. De Sea Rangers gaan juist heel concrete opdrachten uitvoeren. We willen letterlijk werk maken van natuurbeheer en er niet alleen over blijven praten!
Natuurbehoud is veel meer dan een goed doel. Absoluut mee eens. Maar het is ook veel meer dan een verdienmodel, wat het voor Sea Ranger Service en de Haan, als zelfstandige, is. Want, laten we wel wezen, als zij geen financieel profijt halen uit hun bedrijf, dan houdt het ook op met het goede effect van hun bedrijfsactiviteiten op natuurbeheer- en behoud op zee. Op zichzelf is het natuurlijk vele malen beter wanneer bedrijven zich professioneel inzetten voor onze wereld en het klimaat, dan wat bijv. Shell doet. Hoe meer van dat soort bedrijven, hoe liever. Maar het zou ook, juist, vanuit de overheid een bewuste, afzonderlijke post moeten zijn, waarvoor wij met zijn allen, via de belastingen, betalen.
Dank voor je reactie Peter, wat we doen is nieuw dus alle support is welkom. We zijn een non-profit sociale onderneming en financieel profijt is niet aan de orde. Onze manier van ondernemen maakt ons onafhankelijk van donaties en subsidies en zo wordt natuurbescherming eindelijk meer dan een kostenpost. Ook voor de overheid, omdat onze aanpak tegelijk werkgelegenheid voor jongeren en re-integratie van veteranen bevorderd .