De lente is in Brazilië begonnen met ongekend hoge temperaturen. In São Romão werd het maandag 43 graden. Dat scheelt “maar twee graden met de Saharawoestijn”, aldus een lokale krant. Ook elders steeg het kwik tot boven de 40 graden. São Paulo beleefde de op vijf na warmste dag sinds 1943, meldt The Guardian. “Zelfs de duivel heeft een ventilator nodig”, aldus een inwoner van Rio. In de Amazoneregio leidt de droogte tot massale vissterfte.
De hoge temperaturen volgen op een ongewoon warme winter. Deskundigen wijzen naar de klimaatcrisis en het weerfenomeen El Niño, dat de temperaturen verder opstuwt. “De belangrijkste oorzaak is de door de mens veroorzaakte klimaatopwarming”, legt klimatoloog Karina Bruno Lima uit.
De hoge temperaturen in Brazilië staan niet op zichzelf. Tussen juni en augustus was de gemiddelde gemeten wereldwijde temperatuur 16,77 graden. Nooit eerder was het volgens Copernicus, het klimaatbureau van de Europese Commissie, zo warm. De Nederlandse overheid jaagt de opwarming van de aarde jaarlijks aan met ruim 40 miljard euro aan fossiele subsidies.