Jarenlang konden ultrarechtse partijen zonder regeringsverantwoordelijkheid hun kiezers een rad voor ogen draaien: als zij het voor het zeggen zouden krijgen, zou het allemaal goedkomen. Maar nu PVV en BBB meeregeren blijft er maar weinig over van de rechtse sprookjes.
Eerst werd de fabeltjesbegroting van Marjolein Faber deze week doorgeprikt. De PVV-minister was ervan overtuigd dat het aantal asielzoekers snel zou dalen. Om die reden werd er alvast een miljardenbezuiniging ingeboekt. Maar surprise, surprise: het onrealistische beleid van Faber blijkt inderdaad onrealistisch en dus heeft ze opeens 3,5 miljard euro extra nodig.
Direct daarna moest ook Femke Wiersma toegeven dat haar ‘beleid’ aangepast moet worden. Jarenlang beweerde BBB dat er niets deugde van de stikstofaanpak, maar nu de partij zelf aan de knoppen zit, blijken pijnlijke eisen aan de boeren toch onafwendbaar.
Rond beschermde natuurgebieden moet de stikstofuitstoot echt omlaag. Volgens Wiersma’s plannen kan dat door een afname van het aantal koeien, het verplaatsen van boerderijen, het uitkopen van boeren en – het stokpaardje van BBB – innovatie.
Dagblad Trouw schrijft: “Met die aanpak beweegt zij richting de aanpak van het vorige kabinet. Dat wilde met strengere eisen en vele miljarden de boeren tot ingrijpen verleiden om zo de uitstoot van stikstof flink te beperken. Op die koers had de BBB felle kritiek. Tot op heden was Wiersma niet voor beperkende maatregelen. Zij trok wel ruim 2 miljard uit voor technische maatregelen die de stikstofuitstoot zouden beperken en koestert hoop dat zij de stikstofregels minder streng kan maken. Nu constateert de minister toch ook dat zij toch niet om pijnlijke ingrepen heen kan. “Niets doen is op dit moment ook geen optie, ik zie dat de economie schade oploopt”, zei zij vrijdag tegen het ANP bij het begin van de ministerraad.”
Wat iedereen met verstand van zaken al jaren beweert, lijkt daarmee eindelijk ook een beetje door te dringen tot Wiersma. Een van de problemen waar ze nu tegenaan loopt, is dat BBB tijdens de coalitieonderhandelingen besloot om het transitiefonds (met daarin meer dan 20 miljard euro) voor de boeren weg te bezuinigen.
In de gesprekken van de ministeriële commissie die zich buigt over het stikstofbeleid, blijkt dat Wiersma uiteindelijk toch weer zo’n 20 miljard euro nodig heeft om de problemen op te lossen. “Wat nu op tafel ligt bij de ministeriële commissie begint aardig te lijken op het voorstel dat ook het vorige kabinet in stelling bracht”, concludeert Trouw. Dat was overigens onvoldoende om de crisis echt op te lossen.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.