Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Moet het begrip mocro verdwijnen?

  •  
13-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
420 keer bekeken
  •  
4068270514_522331c567_o

© cc-foto: Herman Rhoids https://flic.kr/p/7cuX65

Op Joop pleitten journalist Raja Felgata en psychotraumatherapeut Fati Benkaddour afgelopen weekend voor het afschaffen van het woord mocro , zoals gebruikt in bijvoorbeeld mocro-maffia.
Mocro was leuk back in the days, het woord was toen nieuw, fris en onschuldig van de straat. Maar sinds een paar jaar wordt het woord gelinkt aan de zware criminaliteit, waardoor het zijn onschuld heeft verloren. De Marokkaanse gemeenschap lijkt maar lijdzaam te moeten accepteren dat het wordt gekaapt door schrijvers, journalisten en opiniemakers.
Trouw pakt het debat verder op en publiceert een achtergrondartikel over de beladen term. Daarin stelt criminoloog Abdessamad Bouabid van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Volgens hem is het gebruik van de term van een typisch Nederlands probleem, namelijk culturisme:
“In het het woord Mocro-maffia klinkt een etnisering van sociale problemen door. En dat is stigmatiserend. Dat is typisch Nederlands en heet culturisme”, zegt hij. “Is er criminaliteit in de Antilliaanse gemeenschap, dan wordt er gewezen naar de machocultuur van de Cariben. Worden vrouwen lastiggevallen in Noord-Afrikaanse landen, dan stellen vrouwen daar niks voor. Zo is het ook met de Nederlands-Marokkaanse maffia. Over elk probleem gaat een Marokkaans sausje, en dan klinkt het: binnen die gemeenschap is een cultuur van wantrouwen. Maar wie zegt dat je de verklaring daar moet zoeken? Ze zijn tenslotte in Nederland opgegroeid. En uit zoveel culturen zitten er mensen in de criminaliteit.”
Niet iedereen deelt die mening. Zo stelt rapper Ome Omar:
“Ik denk dat er genoeg andere dingen zijn die de Marokkaanse gemeenschap stigmatiseren of naar beneden halen. Het woord Mocro is echt het minste probleem. Sterker, ik vind het juist wel cool dat het woord wordt gebruikt: het introduceert mensen in onze straattaal. Zo vaak gebeurt het niet dat die doordringt tot de formele wereld van berichtgeving en media.”
cc-foto: Herman Rhoids
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor