Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mode-industrie moet minderen met magere mannequins

  •  
17-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
711 keer bekeken
  •  
model.jpg
CDA-Kamerlid legt plannen voor aan staatssecretaris 
Hanke Bruins Slot (CDA) pleit voor een convenant in de Nederlandse mode-industrie waarin graatmagere modellen geweerd worden. Dat deed ze vandaag tijdens een radio-interview bij EenVandaag.
“We moeten ervoor zorgen dat er een positief beeld overheerst van gezond en fit zijn, dat we uitstralen naar jonge vrouwen”. Volgens Slot is het van essentieel belang dat er goede afspraken gemaakt worden over het gewicht van modellen omdat te dunne mannequins op catwalks en in bladen een negatief zelfbeeld bij jonge meisje kunnen veroorzaken. 
In Frankrijk is eerder dit jaar een wet aangenomen waarbij het voor modellen met een BMI lager dan 18 verboden is om te werken, mits er geen medische oorzaken zijn. Het houdt in dat een model van 175 centimeter minimaal 55 kilo moet wegen. Slot vindt de Franse maatregel symboolwetgeving die mogelijkheden biedt voor sluiproutes en ziet liever het Deens model als voorbeeld, waarbij 300 organisaties uit de modewereld onderling afspraken hebben gemaakt. Ze is van plan dat voor te leggen aan de verantwoordelijk staatssecretaris.  
EenVandaag heeft het eigen opiniepanel ondervraagd naar het draagvlak van een dergelijk convenant. Tweederde van de respondenten vond het een goede zaak, volgens opinieredacteur Gijs Rademaker. Voor velen geeft het argument dat een abnormaal dun droomfiguur bij jonge meisjes de kans op eetstoornissen vergroot de doorslag. Daarbij vertrouwden zij niet op de modehuizen om daar zelf voldoende verantwoordelijkheid in te nemen.  
Ook is er onderzoek gedaan onder 150 jongeren tussen 12-24 jaar waarvan de meesten verklaarden onzeker te zijn over het eigen lichaam en meer dan de helft zegt negatief beïnvloed te worden door te dunne modellen. Een van de respondenten zegt daarover: “je ziet kleren die gedragen worden door mooie dunne meisjes en vrouwen. Als ik dezelfde kleren aanpas zie ik iets heel anders dan op de reclamefoto’s. Hoe denk je dat ik me dan voel?”.
Volgens de hoofdredacteur van de glossy Glamour, Sanne Groot Koerkamp, is het een lastige kwestie die ‘te kort door de bocht’ wordt besproken. Modellen zijn volgens haar niet een afspiegeling van de maatschappij of de norm voor een gemiddelde vrouw. Maar een voorkeur van de designers zodat hun kleding zo goed mogelijk naar voren komt: “Op deze manier kunnen ze hun kleding showen alsof een klerenhanger de catwalk opgaat. Billen en borsten zouden afleiden van de kleding zelf”. Ook zijn de meeste modellen volgens haar een jaar of zestien en ‘zestienjarige meisjes zijn vaak heel dun’.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor