Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minister Kaag verandert drastisch solide beleid van Nederland ten aanzien afbouw staatsschulden in de EU

  •  
05-04-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4206 keer bekeken
  •  
51494042333_6f82f6e912_k

© cc-foto: Roel Wijnants / https://flic.kr/p/2msmqL6

Als de krachtige economie ontbreekt is een hoge staatsschuld slechts een signaal dat er iets wezenlijks mis is met de economie van dat land.

Minister Kaag staat niet bekend als competente vakminister Financiën. Vanwege haar opleiding, kennis over en werkervaring op het gebied van Financiën. Internationaal wil ze wel graag in de schijnwerpers treden en dat is haar ook nu weer goed gelukt. Ze trekt samen met Spanje op om in de EU te pleiten voor meer tijd voor een schuldafbouw van opgebouwde staatsschulden van EU-lidstaten.

Haar voorganger op Financiën Wopke Hoekstra had zich in het begin van de coronapandemie de woede op de hals gehaald van de Zuid-Europese lidstaten. Door zijn oorspronkelijk fel verzet tegen het kunnen lenen van met name voornoemde EU-lidstaten met omvangrijke staatsschulden, van nog meer geld uit het op te richten EU herstelfonds.  Een fonds waar alle EU-lidstaten gezamenlijk borg voor staan. Uiteindelijk is Nederland onder Hoekstra schoorvoetend toch akkoord gegaan. Na een aantal beperkte door Nederland bedongen voorwaarden, waaronder verplichte hervormingen. 

Corona heeft de staatschuld van iedere EU-lidstaat flink doen groeien. Ook die van ons land. Momenteel bedraagt die staatschuld ongeveer 60% van ons Bruto Binnenlands Product (BBP). Dat zal voorlopig ook nog wel even zo blijven. Dit voor Nederland zeer hoge percentage van het BBP valt in het niet bij de huidige staatsschuld van Spanje. Die is door de coronacrisis gestegen tot 125% van het BBP. Dus ruim twee keer zoveel. 

Begrijpelijk, want de economie van Spanje is niet te vergelijken met de kracht van de Nederlandse economie. Kritische Spaanse economen hebben al in de coronacrisis gemeld dat het land technisch nagenoeg failliet is en het terugbrengen van deze al zeer omvangrijke staatsschuld zal alleen slagen als er wezenlijke hervormingen worden doorgevoerd. In dit land met een hoog corruptiegehalte in alle sectoren van de samenleving en een uiterst twijfelachtige rechtsstaat en rechtssysteem. Naast een hoge graad van werkloosheid en het door een sociale elite bewust arm en laaggeletterd houden van een groot gedeelte van de Spaanse bevolking. 

Niet voor niets dat door de uitgeroepen Estado de Alarma, de noodtoestand in Spanje in het begin van de coronapandemie, voor buitenlanders die daar noodgedwongen verbleven, plotsklaps een heuse politiestaat zichtbaar werd die tot dan toe keurig voor (naïeve) buitenlandse toeristen altijd verborgen kon blijven. Een politiestaat die in één klap de werkelijke economische en sociale verhoudingen in Spanje glashelder maakten. 

Een hoge staatsschuld hebben hoeft niet erg te zijn als daartegenover een krachtige, florerende en groeiende economie staat die een tijdelijke verhoging weer snel ongedaan kan maken. Als die krachtige economie ontbreekt is een hoge staatsschuld slechts een signaal dat er iets wezenlijks mis is met de economie van dat land. Dat gaat voor Spanje en andere Zuid-Europese landen dan ook volledig op.  

Toch is dat harde economische feit voor onze huidige minister van Financiën Kaag geen enkele belemmering om gezamenlijk met haar Spaanse vakcollega binnen de EU te pleiten voor het soepeler omgaan met de huidige regels en afspraken over de  gewenste omvang van de staatsschuld van een EU-lidstaat. 

Met deze bizarre verandering van het beleid van Nederland wordt Nederland en haar tot nu toe opgebouwde solide financiële situatie door Kaag gewoon in de uitverkoop gedaan. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.