Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minister Kaag hielp Spanje bij verminderen EU-lasten, Nederlanders betalen de prijs

  •  
27-04-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
26425 keer bekeken
  •  
ANP-445269725

Minister Kaag heeft zich voor het Spaanse karretje laten spannen om gezamenlijk met haar Spaanse collega succesvol te lobbyen voor een versoepeling van de begrotingsregels waar iedere EU-lidstaat feitelijk aan zou moeten voldoen. Een staatschuld die niet hoger mag zijn dan 60 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Met een begrotingstekort van maximaal 3% van het BBP. Aan welke normen geen enkele Zuid Europese lidstaat aan voldoet.

Spanje had na de coronapandemie al een staatsschuld van meer dan 100% opgebouwd en was materieel gewoon failliet. Gelukkig kwam er een EU-herstelfonds om Spanje en andere hulpbehoevende EU-lidstaten er bovenop te helpen. Mede dankzij de gulheid van Nederlandse belastingbetalers om solidair te zijn met EU-lidstaten die heel slecht door de coronacrisis gekomen waren.

De Nederlandse burgers hebben vervolgens alle nadelen moeten slikken van het bewuste beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente ten koste van alles heel laag te houden. Vanwege al die hoge staatschulden van voornoemde lidstaten. Anders zouden die tegen een hoge marktrente hun schulden moeten financieren. Hetgeen onvermijdelijk tot grote economische gevolgen zou hebben geleid voor alle lidstaten. Ook voor landen die zich altijd keurig aan de begrotingsregels hielden.

Nederland zat derhalve letterlijk in een financiële houdgreep van alle EU-lidstaten die de begrotingsregels aan hun laars lapten en slechts volstonden met toegezegde hervormingen op papier te zetten en die nauwelijks uit te voeren.

Alle Nederlandse gepensioneerden en kopers van huizen hebben de nadelen van dit ECB beleid kunnen ervaren. De indexatie van pensioenen bleef mede daarom uit en de vraag naar huizen steeg explosief door de bewust laag gehouden rente. Eigenaren van die huizen waren daardoor onbedoeld winnaars van hoofdprijzen. Zonder daarvoor een lot te hoeven kopen. Voornoemde kopers zien zich thans geconfronteerd met torenhoge hypothecaire leningen.

Spanje kampt momenteel evenals Nederland met een groot probleem van betaalbare woningen. Er is veel onafgebouwd vastgoed als nasleep van de kredietcrisis van 2008. Vanwege de banken die toen zijn omgevallen. De Spaanse overheid wil die woningen graag intrek-gereed maken voor sociale huurders. Maar dat kost geld. Geld dat Spanje niet heeft.

Dus wordt al een tijd door Spanje slim en doordacht naar Brussel en Europese fondsen gekeken om dat probleem financieel op te kunnen lossen. Waarbij Kaag bij hen in het vizier kwam om met haar Spaanse collega te lobbyen voor een veel soepeler beleid in Brussel ten aanzien van het snel moeten terugbrengen van hun veel te hoge staatsschuld en de 3-procentnorm van het begrotingstekort. In die missie is Kaag geslaagd. Ten gunste van de Spanjaarden en ten nadele van netto betaler Nederland.

Recente kiezers peilingen wijzen uit dat D66 inmiddels gedecimeerd is en toch kan een D66 minister de financiële belangen van Nederland als netto betaler zo ernstig verkwanselen. Duitsland als netto betaler is niet voor niets mordicus tegen deze nieuwe begrotingsvoorstellen vanuit Brussel.

De vraag rijst of Kaag deze lobby bewust heeft gedaan om alvast in een goed blaadje bij EU-lidstaten te komen om een toekomstig EU-baantje kansrijker te maken. Eigenbelang als baantjesjager ten koste van het goed opkomen voor de EU belangen van Nederland als grote netto betaler.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.