Terwijl de coronacrisis voor een toenemend aantal mensen een fikse financiële strop betekent, wil minister Sander Dekker (VVD, Rechtsbescherming) de tarieven van gerechtsdeurwaarders verhogen. Dit terwijl hij nalaat het stelsel te hervormen waardoor de prikkel voor deurwaarders om zoveel mogelijk geld te verdienen over de rug van schuldenaren nog groter wordt. Dat meldt consumentenprogramma Kassa (BNNVARA).
Uit onderzoek van Kassa blijkt dat Dekker de deurwaarderstarieven met gemiddeld 16 procent wil verhogen. Het gaat daarbij vooral om de meest voorkomende kosten. Zo wordt de afgifte van een vonnis aan huis 35 procent duurder (komt uit op 108 euro) en een dagvaarding 18 procent (98 euro). De maandelijkse kosten voor een beslaglegging op het loon gaan met 19 procent omhoog.
"Hoe meer handelingen deurwaarders verrichten, hoe hoger de kosten. Door zo snel mogelijk te dagvaarden kan een niet betaalde rekening van 50 euro door incasso- en proceskosten zodoende in een mum van tijd oplopen tot 500 euro en na beslag op loon tot zo’n 800 euro."
De nieuwe tarieven moeten in januari 2021 ingaan, daar moet wel eerst de Raad van State nog akkoord op geven. Hoewel er vanuit belangenorganisaties al tijden forse kritiek op de praktijken bij deurwaarders luidt, hebben zowel de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBVG) als het ministerie van Justitie en Veiligheid daar geen boodschap aan.