Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Milieudefensie kondigt rechtszaak tegen financiële instelling aan

  •  
28-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2372 keer bekeken
  •  
donaldpolsmilieudefensie

De volgende klimaatzaak van Milieudefensie zal gericht zijn tegen een bank, verzekeraar of pensioenfonds. Eerder procedeerde de milieuorganisatie al met succes tegen Shell. “De geldschieters van de klimaatcrisis zijn net zo goed verantwoordelijk voor gevaarlijke klimaatverandering als Shell”, stelt Donald Pols, directeur van Milieudefensie.

Uit onderzoek blijkt dat zeven Nederlandse financiële instellingen – ABN AMRO, ABP, Atradius, ING Groep, NN Groep, PFZW en Rabobank – samen goed zijn voor minstens 158 megaton uitstoot aan broeikasgassen. Dat is net zoveel als de uitstoot van heel Nederland in 2022.

Op 19 januari zal Milieudefensie bekendmaken welke instelling een rechtszaak aan de broek krijgt. De organisatie zal eisen dat het bedrijf de uitstoot van broeikasgassen omlaag brengt in lijn met de internationale klimaatafspraken van Parijs.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Frits Jansen
Frits Jansen
29 nov. 2023 - 7:31
Wilders gaat Milieudefensie verbieden. Als leerling van Poetin beseft hij dat de Vrijheid van Meningsuiting veel te ver is doorgeschoten. Maar in ernst: het is niet eerlijk en niet zinvol om systeemfouten aan te pakken door individuen en individuele organisaties aan de schandpaal te nagelen. de beste oplossing is altijd nog om te verleiden en niet te verbieden. Hier in Duitsland profiteer ik van een excellent openbaar vervoer waardoor ik helemaal geen auto meer nodig heb. Minder vliegen? Voor drie tientjes brengt de trein me praktisch voor de deur in Duitsland. Alleen moet ik in Nederland één halte met de tram en die is niet inbegrepen in het ticket.
Binnyka
Binnyka
28 nov. 2023 - 16:49
Ik maak me hier ernstig zorgen over. Ik heb geen zonnepanelen, geen elektrische auto en eet ook al niet 100% vegetarisch. Maar ondertussen ben ik wel cliënt, opdrachtgever en belanghebbende bij deze financiële instellingen. Zonder burgers hebben deze instellingen geen bestaansrecht. Loop ik als burger nu ook het risico, dat ik door milieudefensie aangeklaagd zal gaan worden, zowel vanwege het feit, dat ik de klimaatdoelen van Parijs niet heb bereikt en daarnaast ook nog deze financiële instellingen financier?
2 Reacties
adriek
adriek28 nov. 2023 - 18:44
Dat risico loop je uiteindelijk wel. Als je willens en wetens schade aan het milieu en/of je medemens toebrengt kun je daarvoor ter verantwoording geroepen worden. Zo werkt de rechtstaat nu eenmaal.
Frits Jansen
Frits Jansen29 nov. 2023 - 7:37
@adriek: Als u zich aan de wet houdt loopt u weinig risico. Van de burger kan niet worden verlangd dat hij beoordeelt of we adequate wetgeving hebben, al was het maar omdat de wetgever veel meer mogelijkheden heeft om te bepalen wat verstandig beleid is. het ligt ook niet zwart-wit. verder vermoed ik dat milieufreaks uit schuldgevoel inzetten op de pijnlijkste maatregelen terwijl ze dweilen met de kraan wijd open. Pas nog werden cruiseschepen aan de kaak gesteld. Om daar iets aan te doen moeten internationale afspraken worden gemaakt - maar dat kun je niet overlaten aan buitenlandontkenner Wilders. PVV-adepten willen een rijk en vies land, en denken dat het hun tijd wel uit zal duren voor Nederland onderloopt. En anders vragen we toch asiel aan bij de Duitsers?
Andreas4
Andreas4
28 nov. 2023 - 16:21
Mooi zo, ik mag lijden dat t de Rabobank wordt.
Backtobasics
Backtobasics
28 nov. 2023 - 16:00
Achter heel veel van de huidige sociale en millieu misstanden zit vooral geld(verslaving). De kunst is om je niet bang te laten maken door dit soort rupsjes nooit genoeg.
2 Reacties
adriek
adriek28 nov. 2023 - 18:46
We leven in een kapitalistische maatschappij, dus geld vermeerderen, bij voorkeur zonder veel inspanning, wordt erg gewaardeerd.
Backtobasics
Backtobasics29 nov. 2023 - 8:57
@adriek Correctie: We leven in een eindfase van het huidige kapitalistische systeem waarbij de controlerende en remmende taak van de overheid is weggenomen.
pahan
pahan
28 nov. 2023 - 14:24
Het meeste geld gaat buiten de reguliere banken om, het enige wat ze gaan bereiken is dat de rendementen van de banken en pensioenfondsen minder worden. Hoop gedoe voor de bühne, zonde van de tijd van de rechter.
1 Reactie
BrotherV
BrotherV29 nov. 2023 - 9:03
nonsense, wie geeft een opmerking als dit in godsnaam een duimpje?
android1984
android1984
28 nov. 2023 - 12:06
als pensioenfondsen schadevergoedingen en advocaten moeten gaan betalen. Hoe werkt dat dan door op de hoogte van de huidige pensioenen? Die pensioenbonzen betalen dat geld niet uit eigen zak vermoed ik. Voor het draagvlak lijkt me een pensioenfonds niet de tent om publiekelijk uit te gaan kleden. Maar dat kan ik fout hebben.
1 Reactie
Gaitj
Gaitj28 nov. 2023 - 13:36
Hoe dan ook, de burgers betalen de kosten. Bedrijven zoals Shell en banken rekenen de kosten door, er zijn echt geen bestuurders die dit betalen Urgenda en Milieudefensie worden gesponsord door de postcodeloterij, dus die kosten komen indirect bij deelnemers van de loterij terecht.
Pedas
Pedas
28 nov. 2023 - 11:23
In plaats van bezetten, is dit de democratische weg.
2 Reacties
PGS
PGS28 nov. 2023 - 14:15
Nee, dit is niet democratisch. Dit is de american way of doing business. Als jij niet doet wat ik wil, dan sleep ik je voor de rechter.
adriek
adriek28 nov. 2023 - 18:48
En de rechter zal een en ander aan de wet toetsen en waar nodig iemand een sanctie opleggen. Ja, dat is democratisch. Democratisch is niet per definitie eerlijk, vooral niet als geld de sturende factor is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor