© cc-foto: Kecko
Toen begin deze eeuw het vrij personenverkeer tussen Zwitserland en de Europese Unie werd ingevoerd, schreeuwden populistische partijen moord en brand dat de komst van buitenlanders een te grote belasting voor de verzorgingsstaat zou betekenen. Volgens de beweringen van de rechtse partijen zouden de buitenlanders misbruik gaan maken van uitkeringen in plaats van een bijdrage te leveren aan de samenleving. Ze beriepen zich daarbij onder meer op Milton Friedman, een van de grondleggers van het neoliberalisme, die stelde dat migratie en verzorgingsstaat onverenigbaar zijn, schrijft de Neue Zuricher Zeitung.
Het Staatssekretariat für Wirtschaft SECO, het officiële instituut voor de economie heeft nu onderzocht of die claims in de praktijk kloppen. Het antwoord is kortweg nee. Sterker nog het is andersom: migranten leveren grotere bijdrage aan het instandhouden van de verzorgingsstaat.
Door de afdracht van premies hebben de migranten een positief effect op de AOW (Alters-und Hinterlassenenversicherung oftewel AHV), maar ook op de arbeidsongeschiktheid en ziektekostenverzekeringen. Zo namen ze 27,1 procent van de financiering van de AOW voor hun rekening terwijl ze er zelf maar voor 15,2 procent gebruik van maken. Bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering is de verhouding dat hun bijdrage 27,1 procent bedraagt terwijl ze er maar voor 14,9 procent een beroep op doen.
Er is wel een uitzondering op de regel, meldt The Local. In 2020 bij het uitbreken van de pandemie deden meer buitenlanders uit de EU een beroep op de werkloosheidsuitkeringen en overstegen daarmee de premies. Dat heeft volgens SECO te maken met het feit dat veel migranten werkzaam zijn in sectoren waar veel ontslagen vielen, zoals de hotel-sector en de bouw.
Meer dan een kwart van de bevolking in Zwitserland bestaat uit buitenlanders.
cc-foto: Kecko