Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Middellandse Zee 'open riool' vol plastic afval

  •  
07-06-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1583 keer bekeken
  •  
garbage-3552363_960_720
De Middellandse Zee is ‘een open riool’ vol plastic. Dat schrijft het Wereld Natuur Fonds (WNF) in een lijvig rapport dat gepresenteerd is een dag voor Wereldoceanendag op 8 juni. Het rapport heet “Stop de plastic tsunami: hoe mediterrane landen hun zee kunnen redden”. Het WNF waarschuwt voor een naderende catastrofe voor de Middellandse Zee als gevolg van de vervuiling, maar biedt ook oplossingen.
Jaarlijks wordt er zo’n 570.000 ton plastic in de Middellandse Zee gedumpt. Dat staat gelijk aan 33.800 plastic flessen per minuut. Enkele van de grootste vervuilers zijn toeristische trekpleisters als Barcelona, Marseille, Izmir en Tel Aviv. In Barcelona, een van de absolute koplopers, verdwijnt per dag ruim 26 kilo plastic per kilometer kuststrook in zee. In het zuidoosten van Turkije gaat het zelfs om 31 kilo per dag per kilometer.
De enorme hoeveelheid plastic in het water maakt de Middellandse Zee een van de meest vervuilde zeeën ter wereld. Doordat de zee vrijwel geheel door land wordt omringd en slechts enkele beperkte doorstromingen naar andere wateren heeft, spoelt zo’n 80 procent van het afval na zo’n tien jaar weer ergens rond de zee aan. De overige 20 procent blijft in zee, waar het microplastics worden en grote, schadelijke ecologische gevolgen heeft. Dylan de Gruijl laat aan RTL Nieuws weten:
"Elk uur belandt bijna tien olympische zwembaden vol aan plastic in de zee. Dat zijn niet te bevatten hoeveelheden. Jaarlijks sterven er daardoor honderdduizend zeezoogdieren. Dat is desastreus voor dieren én mensen want het plastic komt via dieren ook in onze voedselsystemen."
Dat voorlopig het probleem met het plastic afval alleen maar verergert, komt enerzijds doordat het toerisme in de kuststreken rond de Middellandse Zee elk jaar toeneemt. Daarnaast is in veel landen rond de zee de keten van afvalverwerking gebrekkig: van het ophalen, tot het sorteren en het verwerken. Koen Stuyck van het WNF zegt daarover tegen de VRT :
"Veel plastic afval is niet goed gesorteerd, en daarom is het vaak niet recyclebaar. Wat niet gerecycled wordt, gaat naar grote stortplaatsen, gecontroleerd of niet gecontroleerd. Als het plastic niet wordt afgedekt, kan het gewoon wegwaaien."
Het plastic afval is niet alleen afkomstig van toeristen en omwonenden, maar ook verder uit het buitenland. China was tot voor kort een grote afnemer van ’s werelds plastic afval, maar is daar vorig jaar mee gestopt. Turkije is een van de landen die in dat vacuüm is gesprongen, maar het plastic niet afdoende verwerkt.
Het WNF doet een dringende oproep aan iedereen die richting de Middellandse Zee vertrekt om vooral geen plastic afval op het strand achter te laten. Maar nog beter is het om helemaal geen gebruik te maken van plastic voor eenmalig gebruik, zoals rietjes, roerstaafjes of plastic bekers. Omdat het verwerkingsbeleid vaak veel te wensen overlaat, is er geen enkele garantie dat het plastic dat wél in de prullenbak wordt gegooid, niet alsnog in zee belandt. Ook vraagt het WNF mensen de wereldwijde petitie tegen plastic afval in zee te tekenen.
cc-foto: adege
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor