© cc-foto: geni
Het is geen kwestie van apparatuur. Het is een kwestie van cultuur.
Noodgedwongen en met spijt in het hart gooide minister president Mark Rutte aan de lopende band sms-jes weg. Dit was weliswaar in strijd met de archiefwet maar de gebrekkige technologie liet hem geen enkele keuze. Laat hij zeggen door de landsadvocaat.
Wat technologie betreft ben ik een trendvolger en op de centen. Mijn beide zo downmarket mogelijke flatscreens zijn via de uitgang oortelefoon verbonden met versterkers van rond de eeuwwisseling zodat ik toch een eerste klas geluid heb. De ouderwetse boxen zijn ruimtevreters maar dat heb ik er graag voor over.
Computers houd ik lang snel en wendbaar met behulp van Linux. Mijn telefoons zijn van Nokia. De laatste drie jaar heb ik er eentje met Android van 149 euro bij de Mediamarkt. Zijn voorganger draaide op Windows. Die zoog dan ook, maar ik heb daarmee leren leven. In het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw gebruikte ik zo’n klein mobieltje waarmee je alleen maar kon bellen en berichtjes sturen.
Nimmer is de geheugenruimte van al mijn oude meuk – dixit mijn zoon, de IT-rockstar – volgeraakt. Nooit maar dan ook nooit.
De landsadvocaat – van het goudeerlijke en waarheidlievende Pels Rijcken – kan mij nog veel meer vertellen. Hij liegt in commissie over het mobieltje van de minister-president waar maar 20 sms-jes in zouden passen. Sodemieter toch op.
De achtergrond van dit alles heeft niet met de techniek te maken maar met de vooropleiding van Mark Rutte. Hij heeft geschiedenis gestudeerd. Hij moest voor zijn scriptie de archieven in. Daar heeft hij geleerd dat iemand met machtsambities voor het eigen bestwil beter zo weinig mogelijk sporen na kan laten. Een telefoontje verklinkt als de hele kolerezooi niet ergens wordt opgenomen, maar geschreven tekst doorstaat de eeuwen. Daarom gooit hij zoveel sms-jes weg. Daarom leidden zoveel ministers zakelijk verkeer over hun particuliere emailadressen. Dan heb je de deleteknop in eigen hand en kraait er geen haan naar.
Het is geen kwestie van apparatuur. Het is een kwestie van cultuur.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.
cc-foto: geni