Wanneer een hond en diens baasje elkaar in de ogen kijken, synchroniseert hun hersenactiviteit vergelijkbaar met wanneer mensen elkaar in de ogen aankijken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, gepubliceerd het wetenschappelijke tijdschrift Advanced Science. Ook het aaien van de hond heeft dit effect.
Volgens de onderzoekers wordt deze synchronisatie sterker naarmate hond en mens een hechtere band met elkaar opbouwen. Het gaat daarbij om de neuronen in de frontale hersenkwab, die onder meer emoties reguleert.
Voor het onderzoek werden tien beagles gedurende vijf dagen gekoppeld aan onbekende mensen, waarbij de hersengolven van zowel hond als mens werden geanalyseerd. Tegelijkertijd werd eenzelfde controlegroep van mensen en honden in dezelfde ruimte geplaatst, zonder dat deze interactie met elkaar hadden.
Duidelijk werd dat de menselijke hersenactiviteit leidend is en de hersengolven van de hond zich hierop afstellen. Ook bleek dat honden kenmerken kunnen vertonen vergelijkbaar met autismespectrumstoornissen bij mensen. Dit zorgt ervoor dat de dieren symptomen van sociale beperkingen vertonen. Dit uit zich in een vermindering van de synchronisatie van hersenactiviteit en van verminderde aandacht bij de interactie tussen mens en dier.