Het wietbeleid in Nederland is al jarenlang scheef. Hoewel coffeeshops het mogen verkopen, is de wietteelt zelf niet legaal. Een beetje vreemd, vindt nu ook een meerderheid in de Tweede Kamer. Dankzij een lobby van D66 is een meerderheid van de Kamer nu voor de komst van kwekerijen die onder controle staan van de overheid. Talloze burgemeesters pleiten hier al jaren voor , maar kregen – tot nu toe dus – nul op het rekest.
D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp diende namens haar partij een initiatiefwet in, om de torenhoge kosten die de bestrijding van de illegale wietteelt nu kost, terug te dringen. “De criminele sector floreert nu. Er is brandgevaar op naar schatting 50.000 plekken, ook in woonwijken”, aldus Bergkamp. Bovendien, zo benadrukt ze in het AD, hebben de 500.000 wielgebruikers in Nederland geen idee wat ze roken.
In het wetsvoorstel staat dat coffeeshophouders voortaan wiet zullen inkopen van vergunninghouders. Die telen de softdrugs op hun beurt in een gesloten systeem. De overheid controleert de kwaliteit.
Mede dankzij de PvdA is nu toch een meerderheid gevonden voor het wetsvoorstel. De partij gaat met steun voor het voorstel in tegen coalitiepartner VVD dat mordicus tegen is.