Bijna de helft van de millennials gelooft dat er binnen tien jaar een nucleaire aanval zal worden gepleegd. Dat blijkt uit onderzoek van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC). Aan de enquête deden 16.000 jongvolwassenen uit 16 verschillende landen mee. De helft van deze jongeren heeft een gewapend conflict meegemaakt.
Ongeveer 54 procent van de deelnemers (geboren tussen 1980 en 1996) denkt een Derde Wereldoorlog mee te zullen maken. Van de geïnterviewden vindt 84 procent het gebruik van kernwapens onacceptabel, en 54 procent wenst een verbod op deze wapens.
Het onderzoek onthult ook verontrustende trends, “die wijzen op een gebrek aan respect voor de fundamentele menselijke waarden die zijn vastgelegd in het Internationaal recht”, zegt het ICRC. Zo gaf 37 procent van de ondervraagden aan het folteren van mensen in bepaalde omstandigheden geoorloofd te vinden. Ook na uitleg over het VN-Verdrag tegen foltering. Bijna 15 procent van de deelnemers vindt dat het leger alle middelen mogen inzetten om hun doel te bereiken. Toch heeft het ICRC ook bemoedigende constateringen gedaan. Driekwart van de jongvolwassenen gelooft dat oorlogen vermeden kunnen worden, en acht het noodzakelijk grenzen te stellen aan methoden en middelen van oorlogsvoering.
Millennials uit Oekraïne (69 procent) en Syrië (60 procent) zijn het meest optimistisch over het eindigen van gewapende conflicten. In de landen Israël en Palestina zijn de jongvolwassen een stuk minder positief.