Update, 17/1:
Geert Wilders, leider van de eenmanspartij PVV, is boos dat de VVD-fractie in de Eerste Kamer heeft ingestemd met de spreidingswet. De VVD leek sinds de val van het kabinet tegen de wet, maar de Eerste Kamerfractie liet zich deze week overtuigen door de argumenten van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg.
De wet zorgt ervoor dat vluchtelingen eerlijk over het land verdeeld kunnen worden. Dat is rechts-radicale partijen als de PVV een doorn in het oog. Zij willen het liefst dat de opvangcrisis in Ter Apel blijft voortbestaan, zodat het lijkt alsof vluchtelingen een probleem vormen.
“We hebben een probleem, daar gaan we nu over praten”, verklaarde Wilders, voorafgaande aan de formatiebesprekingen van woensdag. VVD-tussenpaus Dilan Yeşilgöz doet ondertussen alsof er niets is gebeurd: “De gesprekken gaan zoals ze gaan. In de Tweede Kamer, Eerste Kamer, de rest van de wereld gebeuren dingen en dat is politiek.”
Eerder:
Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft zich achter de Spreidingswet geschaard. Het was uiteindelijk de VVD die demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) aan die benodigde meerderheid hielp. Een opmerkelijke wending, aangezien de VVD onder leiding van Dilan Yesilgoz juist zijn uiterste best deed de wet vanuit de Tweede Kamer te torpederen.
"De opgave moeten we eerlijker verdelen", zei VVD-senator Kaljouw. De VVD zegt bestuurders in Nederland niet in de steek te willen laten. Een van de redenen om toch voor stemmen, is de wens van gemeenten en provincies om met die wet te kunnen werken.
De wet was al door de oude Tweede Kamer aangenomen. De formerende partijen PVV, BBB, NSC zijn tegen de wet. De VVD besloot tijdens het verkiezingsuitslagdebat een draai te maken en de eigen staatssecretaris een dolk in de rug te steken.
Behalve de VVD stemden ook GroenLinks-PvdA, CDA, D66, SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en Volt voor de Spreidingswet. Alleen de extreemrechtse ploeg van PVV, Forum voor Democratie en JA21 gesteund door SGP stemden tegen.