De invoering van grenscontroles in Duitsland heeft vooralsnog nauwelijks invloed op het aantal asielaanvragen. Sterker nog: het aantal asielverzoeken bij de oosterburen was dit jaar nog niet eerder zo hoog als in oktober. Vorige maand vroegen 23.000 mensen asiel aan, blijkt uit cijfers die migratie-expert Gerald Knaus deelt op X.
De Duitse regering besloot om op 16 september weer grenscontroles te gaan uitvoeren. Nadat een Syriër in Solingen drie willekeurige mensen had doodgestoken, vond de regering-Scholz dat er iets moest gebeuren om de gemoederen tot bedaren te brengen.
Deskundigen spraken voor invoering al van symboolpolitiek. Om de een of andere reden laten vluchtelingen die hun leven hebben gewaagd op gammele bootjes in de Middellandse Zee, zich niet direct afschrikken door wat extra grenscontroles.
Knaus, die bekendheid verwierf als bedenker van de omstreden Turkije-deal, gelooft niet dat controles bij de Europese binnengrenzen iets uithalen. “Tot nu toe is het altijd mislukt”, zei hij al voor invoering. Volgens Knaus werken alleen gezamenlijke maatregelen van de Europese Unie.
Het kabinet-Wilders lijkt desondanks voor een Alleingang te kiezen bij het migratiebeleid – al komt daar tot nu toe nog maar weinig van terecht. Eerst ruzieden de coalitiepartijen maandenlang over het uitroepen van een asielcrisis, inmiddels werkt Marjolein Faber aan spoedwetgeving om vluchtelingen buiten de deur te houden.
Vorige maand gaf de minister van Vluchtelingenhaat de marechaussee opdracht om voorbereidingen te treffen voor grenscontroles. Vier jaar geleden becijferde het Centraal Planbureau (CPB) dat de herinvoering van douanes in de EU Nederland miljarden euro’s per jaar kan kosten.