May overleeft motie van wantrouwen
• 16-01-2019
• leestijd 2 minuten
© 2017-06-09 13:53:11 Britain's Prime Minister and leader of the Conservative Party Theresa May, (L), accompanied by her husband Philip, leaves after delivering a statement outside 10 Downing S
De Britse premier May mag aanblijven en blijft verantwoordelijk voor de puinhoop die Brexit heet, een motie van wantrouwen door oppositieleider Corbyn heeft het niet gehaald. Nadat May gisteren een
historische afwijzing van haar Brexit-deal te verwerken kreeg in het parlement, kon ze vanavond toch rekenen op de steun van haar Tory-partijgenoten en gedoogpartner DUP. Al was het maar om nieuwe verkiezingen te voorkomen. De motie van wantrouwen werd met 325 tegenstemmen en 306 voor afgewezen.
May kondigde onmiddellijk na de stemming aan in crisisberaad te willen met parlementsleden van alle partijen. Labour-leider Jeremy Corbyn liet weten daar alleen toe bereid te zijn indien May een No Deal-Brexit op voorhand uitsluit. Nu de optie van nieuwe verkiezingen van de baan lijkt, zijn er met de naderende deadline nog maar een aantal opties beschikbaar:
1. Het Verenigd Koninkrijk krijgt uitstel. De EU heeft al laten weten hier alleen toe bereid te zijn met een goede reden zoals bijvoorbeeld een tweede referendum (waarvoor geen denkbare meerderheid te vinden is in het parlement, zelfs niet onder Labour-parlementariërs) of nieuwe verkiezingen. Voor een nieuwe ronde kansloze onderhandelingen met hetzelfde onmogelijke eisenpakket wordt geen uitstel verleend.
2. Het Verenigd Koninkrijk crasht zonder ‘deal’ uit de Europese Unie, met alle gevolgen vandien.
3. Het parlement trekt op het laatste moment Artikel 50 in en het VK blijft (voorlopig) in de EU.
Geen van de opties is aantrekkelijk, maar May heeft al meermaals gedreigd met de mogelijkheid dat Brexit er niet komt indien haar deal afgewezen zou worden. Labour-leider Corbyn heeft zich tot nu toe niet durven uitspreken tegen Brexit, omdat hij hoopte op nieuwe verkiezingen, maar nu die kans verkeken lijkt zal binnen zijn partij de roep om een ferm anti-Brexit-standpunt toenemen.
Of de politieke durf en daadkracht er ook is binnen de Britse politiek om van de huidige koers af te wijken en de toorn van de Brexiteers op zich te laden, is echter zeer de vraag.