De prijzen blijven maar stijgen en de burgers zijn er klaar mee. Letterlijk, want ze weigeren nog langer naar de winkels en supermarkten te gaan. Het begon met een enkele boycotdag in Kroatië tegen de inflatie maar de consumentenstaking spreidt zich nu uit, zelfs naar andere landen. De missie luidt: geen boodschappen doen, niet naar winkels gaan, geen bezorgdiensten gebruiken, de bank mijden, geen restaturants en cafés bezoeken, niets online kopen, geen rekeningen betalen en niet tanken.
Kroatische consumenttenorganisaties hadden opgeroepen tot een boycotdag die afgelopen vrijdag met veel succes werd gehouden. Supermarkten en winkelcentra oogden verlaten. De verkoopcijfers daalden met meer dan 50 procent. "Kroatië is er klaar mee," zegt een van de organisatoren die oproept tot een nieuwe acties. "Dit keer zal de stem van de consumenten nog luider klinken." De bedoeling is dat drie grote ketens, waaronder de Lidl, een week lang geboycot gaan worden uit protest tegen de prijsstijgingen, die veel hoger zijn dan in de rest van Europa, meldt RTL News. De boycot zal zich ook richten tegen onder meer Coca-Cola en wasmiddelenmerken.
De prijzen in Kroatië zijn de afgelopen drie jaar met meer dan 30 procent gestegen en voor basisproducten als eieren en brood zelfs met 60 procent. Kroaten delen op sociale media massaal plaatjes van de prijsverschillen tussen een paar jaar terug en nu. Wat de woede voedt is dat sommige producten die in Kroatië vervaardigd worden in het buitenland veel goedkoper blijken.
Inmiddels klinken er ook boycotoproepen in andere landen zoals Servië en Montenegro. Economen wijten de prijsstijgingen aan de afname van de landbouw en de toename van de toerismeindustrie. Bovendien kampt het land met een schreeuwend tekort aan arbeidskrachten.
Dat doe ik al ruim 20 jaar, niets nieuws kopen en supermarkten mijden.
Ik tevens de enige manier om de opwarming tegen te gaan.
wAt een heugelijk en hoopvol nieuws want dit is een beetje die terugkeer van solidariteit, mooi hoor...laat maar komen
We zouden als consument, collectief kunnen gaan, voor het niet meer bezoeken van èèn bepaalde supermarkt of andere keten, voor een lagere periode dan èèn dag.
https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2025/01/30/cacao-koffie-eieren-wat-is-er-aan-de-hand-met-de-voedselprijzen/
Allemaal types die dus totaal niet snappen wat de bedoeling van stakingen en demonstraties is. Dat is namelijk het afgeven van een signaal... geeez get with the program dumb asses!
Zou misschien ook wel helpen al als we massaal de bekende merken en winkels eens een maand links laten liggen en alleen eigen merken bij bv Aldi, Lidl, kruidvat of trekpleister gaan kopen, dit scheelt enorm veel geld en daarmee raak je de grote producenten in hun ziel.
En waar dacht je dat die huismerken vandaan komen? Praktisch elk produkt wordt zowel als merkartikel als onder private label geproduceerd.
Het is een goed idee maar één dag gaat geen zoden aan de dijk zetten. De gehele mentaliteit van de consument moet veranderen en de manier waarop onze economie werkt daarmee ook.
@Volrin
Een halve dag omzet op ~365 dagen? Nee. Wat stopt bedrijven om dit op een of andere manier weer te verhalen op de klant met wat (tijdelijke prijsstijgingen)? Zoals anderen ook al opmerkten gaan mensen gewoon weer door met kopen op andere dagen. Het zal alleen zoden aan de dijk zetten als dit initiatief wordt doorgezet en onderdeel wordt van ons bewustzijn als consumenten. Heb ik dit of dat product wel nodig? Moet ik dit of dat product wel willen? Kan ik eventueel iets repareren of op een andere manier gebruiken in plaats van iets nieuws te kopen?
.
Ik ben wel benieuwd naar het effect op de economie na verloop van tijd.
Nouja, de supermarkten weten dat je een dag later toch wel komt. Het zijn je boodschappen, eten, drinken, etc. Je kunt wel een dag een boycot doen, maar je hebt het uiteindelijk toch nodig. Het is niet als met een auto, dat je de aankoop kunt uitstellen om geld te besparen, je koelkast raakt leeg en dan moet je wel.
Het is maar een kleine tik voor zo'n grote supermarktketen, een dag geen omzet en wil kosten aan het personeel, maar de volgende dag is de omzet ineens hoger dan normaal, want de koffie is op, er moet wc-papier komen en de melk is over datum...
Je zou het op een hedgefundsachtige manier kunnen aanpakken, je neemt ze stuk voor stuk onderhanden, je concentreert het collectief op één doel, in de tussentijd worden de boodschappen gewoon bij een andere supermarktketen(s) gedaan, waarna de volgende aan de beurt is, ik durf te wedden dat ondernemers wel uitkijken om de eisen van het collectief naast zich neer te leggen, volgens mij zou dit een begin kunnen zijn om kapitalisme te bestrijden.
ik doe aan een gedeeltelijke boycot. Sommige artikelen koop ik gewoon niet meer. Ik kan leven met “wat meer betalen”, maar nu voelt het als oplichting.
“Economen wijten de prijsstijgingen aan de afname van de landbouw en de toename van de toerismeindustrie.”
Is dit niet wat ons te wachten staat?
Nieuwe schaarste als we teveel inkrimpen bij veeboeren?
Nieuwe markten voor VVD investeerders net als met de huizenmarkt?
Stikstofmarkt voor de hoogste bieders? Onze eigen agrarische productie voor de export en invoeren van voedingsmiddelen uit ver buitenland?
Gewoon lokaal kopen, bij de boer. Die krijgt dan een nette prijs en jij een goede kwaliteit. Ik doe dat al jaren een het bevalt prima. Waarom voeren we ons goede voedsel uit, terwijl we meuk uit het buitenland importeren? En zoveel boeren hebben we dan ook niet nodig om onszelf van voedsel te voorzien.
Consumenten hebben geen idee hoe machtig ze zijn mits ze zich verenigen, dat collectief kan ketens maken en breken, een koopstaking vanwege te hoge prijzen, personeelsbeleid waar de honden geen brood van lusten, is in een vloek en een zucht geregeld, marktwerking dat in hun smoel ontploft, ik hoop dat dit kroatische voorbeeld ook hier navolging zal vinden.
Ik kan mijn noodpakket opeten, ik heb kan 4 weken vooruit met blikjes doperwten en rijst met kerriesaus, was toch net bezig mijn noodpakket wat meer culinair te maken. Dat is dus die kerriesaus. Best lekker trouwens en in 10 minuten klaar.
Ik wacht even tot er meer media over dit fenomeen schrijven, want ik moet wel het idee hebben dat er meer mensen meedoen.
Je kan ook niks extra inslaan dan want dat verminderd het effect weer.
Ik ben zeker voor deze actie, dus ik doe mee, ene sAtORi ook dus dat zijn er al 2.
Leuk zo'n kopersstaking, maar uiteindelijk heb je toch eten en andere basisbehoeften nodig. De "markt" doet zijn werk goed: er vloeit meer geld naar de lieden die de markt beheersen. De spreekwoordelijke Henk en Ingrid hebben er niets aan.
Nee maar de dure merken laten liggen en alleen huismerken kopen bij de budgetaanbieders is al een goed begin.
Ik denk dat we in Nederland een anders systeem moeten hebben omdat wij elke dag eten kopen en niet van te voren.
Dus eerst een maand niet bij de Jumbo tot die buigt en als de anderen niet meegaan komt er een andere winkel aan de beurt.
Behalve voor plattelanders die afhankelijk zijn van die knetterdure spar lijkt dat me geen probleem,'
"Dus eerst een maand niet bij de Jumbo tot die buigt "
En hoe moet Jumbo dan buigen? Ze maken al nauwelijks winst, in 2024 30 miljoen euro op een omzet van 10,5 miljard euro. Het zijn de producenten die de prijzen bepalen niet Jumbo.
Het helpt sowieso om voornamelijk alleen nog eigen merk artikelen te kopen. De verschillen (wasmiddelen, pindakaas, etc) zijn soms enorm.
Vooral niet naar de Action gaan.
Zo'n koop boycot zal zeker helpen.. Ook in Nederland. En sAtori, het zijn ook vooral de mensen die geen kranten lezen die moeilijk te bereiken zijn. Wanneer je mensen kunt overtuigen dat de prijzen wel naar beneden zouden moeten door niets te kopen dan ben je al ver opgeschoten.
Volgens mij is vroeger wel eens gelukt met de prijzen van koffie.
De mensen die geen kranten lezen zitten op TikTok. Makkelijk te bereiken toch?
Vroeger had je in al die dorpjes in de balkan heel veel kleine winkeltjes die alles verkochten. Deze worden nu steeds meer door de open markt met de EU verdreven door de grote Europese ketens en dat deze verlies draaien daar is geen probleem, het gaat om het wegdrijven van de kleine lokale ondernemer. In het begin werd dat omarmt omdat deze ketens enorm veel ongekende producten met zich meebrachten. Deze nieuwigheid is er nu wel vanaf. De enigen die het kunnen betalen zijn vaak de wat oudere mensen die hun leven lang in Duitsland of Nederland hebben gewerkt en een inkomen hebben vanuit Duitsland of Nederland, want met een lokaal inkomen is het allemaal niet te betalen.
Dit zijn dan allemaal voordelen van het behoren bij de EU. Welkom Kroaten.
Wat een kopie is van het lot van de buurtsupers en de aan huis komende rijdende winkeltjes.
Weggeconcurreerd door de grootgrutters.
En hun inzet voor het milieu zijn zeer discutabel.
De kassabon niet uitprinten bespaart papier.
Tja kun je ook niets controleren.
De blikjesautomaten komen niet.
De graaiflatie stopt minder in grotere verpakkingen…..
Dat lukt hier nooit met die eigenwijze niet ingelezen rechtse deugridders. Maar ik ben ervoor om zeker een poging te wagen. Niet geschoten is nooit raak!
Prima om met zijn allen een dag niet naar de winkel te gaan maar dan moeten we ook afspreken een dag niet te eten.
Anders gaat iedereen stiekem de dag ervoor dubbel boodschappen doen.
rechtse deugridders bestaan niet. Rechtse deugtniet wel, en het is geen schrijffout. Deugtniet.
kan, maar misschien heeft het wel een kans met een geschikte campagne - je moet hard genoeg roepen wat je doet
het heeft helemaal geen zin. Niet tanken op de boycot dag en niet boodschappen doen... Ja leuk.. Je kunt het een dag uitstellen maar je moet nog steeds eten dus als je vandaag geen boodschappen doet dan doe je morgen 2x zoveel boodschappen het zijn niet de rechtse rakkers maar de linkse stakkers die niet snappen hoe het werkt blijkbaar... Daarnaast zeiken op de hoge prijzen maar wel de 10% loonsverhoging in ontvangst nemen. Waar denk je dat die prijs stijgingen vandaan komen pipo.
Pipo zegt:
“Sapperdeflap, die prijsstijging komt niet door de hogere lonen van de vakkenvullers, maar des te meer door de hogere salarissen van de top van de bedrijven”
De topman van Ahold had na 5 dagen het complete jaarsalaris van een medewerker verdiend.
En die kreeg er dus een even hoog percentage bij als die vakkenvullers”.
Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief van de Joop redactie die binnenkort van start gaat. Wekelijks ontvang je de beste artikelen, opinies en aanraders in je inbox.
Niet te vaak winkelen heeft tot gevolg dat je daardoor minder uitgeeft .
Er blijven altijd meerdere dingen teveel op je kassabon verschijnen die je achteraf niet of nog niet nodig waar de winkeliers natuurlijk blij mee zijn.
Het is voor mij n sport om de producten die je wel vaak nodig hebt , koffie tandpasta en er zijn er meer, te kopen bij bv AH als ze 2 plus 2 gratis zijn om zo n redelijke buffer te hebben.
Om nou meerdere producten bij de Action op te slaan is onzin omdat ie zo vaak in de aanbieding zijn of n vervangend artikel hebben.
En het loont om supermarkt folders echt goed te checken.
Koop dat waarvan je weet dit ga ik een dezer dagen nodig hebben.
Plan zoveel mogelijk bepaalde dagen dat je boodschappen doet en als je ze doet ga dan niet om een of twee dingen maar spaar dat op en n lijstje maken werkt ook als leidraad.
Doe je boodschappen geproportioneerd en doordacht en niet impulsief.
Daar is alleen de winkelier blij mee .
Prima, maar laat dat 2 plus 2 gratis bij AH maar achterwege, want dat zijn sigaren uit eigen doos. De stuksprijs, dus ook de 2 plus 2 gratis, is zo hoog dat AH feitelijk nauwelijks of geen korting geeft. 't Is beter je wekelijkse boodschappen bij Dirk, Aldi of Lidl te halen en te letten op de bijzondere aanbiedingen bij Vomar, Dekamarkt/Coop en Plus. Let ook op kwaliteit-prijs verhoudingen en houd de specialisten bij de kleine middenstand in ere.