De wereld gaat zoals bekend aan domheid ten onder maar kunstmatige intelligentie (AI) maakt dat proces nog erger. Het massaal en veelal zinloos gebruik van AI-apps als ChatGPT jaagt de klimaatcrisis verder aan. De populaire apps worden steeds vaker gebruikt als gewone zoekmachine. Dat is niet zonder gevolgen want dergelijke apps verbruiken tot 30 keer zoveel energie als gewone zoekmachines.
De Canadese AI-expert Sasha Luccioni waarschuwt voor de inzet van dergelijke apps voor domme taken. De modellen waar deze apps mee werken vereisen enorme rekenkracht waarvoor zeer krachtige computers nodig zijn die veel energie slurpen. Luccioni wijst er ook op dat een gewone zoekmachine informatie gewoon van het web plukt, bijvoorbeeld om te weten wat de hoofdstad is van een bepaald land, maar dat AI-software steeds zelf nieuwe informatie aanmaakt, wat veel meer energie kost. Volgens het International Energy Agency, verslond alle AI software in 2022 al twee procent van de totale wereldprodcutie aan elektriciteit.
Luccioni werkt aan een systeem certificatiesysteem voor algoritmes waarmee duidelijker wordt hoeveel energie specifieke software in verhouding verbruikt, zoals dat bij elektrische apparatuur al gebruikelijk is. Ze maakt daartoe gebruik van open source software die voor iedereen toegankelijk is, schrijft RTL Today.
De uitstoot van broeikasgassen door techgiganten blijft ondertussen maar toenemen door de opkomst van AI. Bij Google steeg die met 48 procent ten opzichte van vijf jaar geleden. Bij Microsoft bedraagt de toename 29 procent sinds 2020. "We jagen zo de klimaatcrisis aan," zegt Luccioni.
De certificering waar ze aan werkt moet overheden ook in staat stellen wetgeving te maken om de energieverspilling aan banden te leggen. Luccioni toonde met onderzoek onder meer aan dat het maken van een enkel hi-res plaatje met AI software net zoveel energie kost als het volledig opladen van je telefoon.