Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Marokkaanse kortsluiting

  •  
05-05-2024
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
15314 keer bekeken
  •  
MKV3

Met een flinke dosis zelfspot duik ik in de unieke wereld van Marokkaanse kortsluiting, waarvan de hilariteit en gekkigheid zeker een lach op je gezicht toveren. Als rasechte Mocro weet ik als geen ander dat onze bijeenkomsten vaak meer weg hebben van een levendige theaterproductie dan van een rustige familiereünie. Het is alsof we de hoofdrolspelers zijn in een komische show, waarbij elk gebaar, elke uitroep en elke blik een scène vormt die Joop van den Ende gelijk tot het eerste multiculti theater musical stuk zou kunnen realiseren.

Terwijl de Chaabi-muziek door de speakers schalt, ontstaat er een soort georganiseerde chaos. Denk aan tantes die met hun handen in de lucht zwaaien alsof ze vliegtuigen aan het dirigeren zijn, ooms die ritmisch met hun voeten stampen alsof ze een mierennest proberen te verpletteren, en neefjes en nichtjes die wild door de kamer rennen alsof ze deel uitmaken van een moshpit op een concert van "The Marrakech Express", de Marokkaanse variant van Jimmy Hendrix's band, The Jimi Hendrix Experience. De energie is voelbaar, bijna tastbaar, en brengt ons terug naar een tijd van vrijheid en rebellie, waar muziek de ziel voedde en het hart deed kloppen.

Maar wat is Chaabi eigenlijk? Nou, stel je voor: je bent op een bruisende straatmarkt in Casablanca, de zon brandt op je huid terwijl je langs kraampjes vol kleurrijke kruiden en dampende tajines loopt. Plotseling hoor je een hypnotiserend ritme, gevolgd door een melodie die je meesleept als een magneet. Dat, mijn vrienden, dat is Chaabi. Het is de muziek van de straten, van het volk, doordrenkt met de geuren en smaken van Marokko. Het is de soundtrack van het leven, de puls van de stad, en het kloppende hart van elke Marokkaanse bijeenkomst.

Te midden van deze opwindende chaos dreigt echter altijd het gevaar van kortsluiting.

Onze kortsluitingen zijn uniek, variërend van kleine, haast onopgemerkte sprankjes tot wervelwinden die je van verre ziet aankomen, beginnend als grijze wolken en uitmondend in een krachtige onweersbui die alles op zijn pad omverwerpt. Maar hé, dat hoort erbij, toch? Het maakt deel uit van onze levendige cultuur, onze passie voor het leven, en onze ontembare geest die altijd op zoek is naar avontuur, zelfs als dat betekent dat we af en toe een paar stopcontacten opblazen.

Maar dan zijn er nog de Moncler Mocro's, het liefst -5 niveau kortsluiters, het soort dat eerst zijn woorden voorbij spreekt voordat een eigen hersencel geactiveerd raakt uit hanengedrag, in een leasebak rijdt en vooral teert op originele ‘Marktplaats ‘collecties. "Hier ben ik, schatje, wanneer gaan we trouwen?" roepen ze, terwijl ze wanhopig hun aandacht proberen te trekken. Maar wanneer een meisje geen aandacht geeft, wordt hun trots gekrenkt en vloeien er scheldwoorden die niet door de beugel kunnen. Zelfs moeders worden onbedoeld betrokken bij deze verbale uitbarstingen, zonder dat ze beseffen dat ook zij een mamma hebben. Het zijn de 'Snelle kortsluitende Kortsluiters', een fenomeen dat we inmiddels hebben gebombardeerd tot een werkwoord in de Marokkaanse Van Dale.

En dan gaat de telefoon. Het geluid davert door de kamer als de Marokkaanse vrouwen die tijdens een bruiloft een geluid voortbrengen dat soms doet denken aan de kreten van indianen. Ik vraag me soms af hoe het komt dat dit geluid zo goed overeenkomt, alsof we plotseling indiaans bloed in onze aderen hebben. Toen ik klein was, hoorde ik het altijd tijdens de gevechten tussen cowboys en indianen in westernfilms, maar ook tijdens Marokkaanse bruiloften. En geloof me, als 50 vrouwen tegelijkertijd dit geluid maken, dan kun je erop rekenen dat je oren een serieuze uitdaging te verduren krijgen. Hier kunnen geen gillende keukenmeiden tegenop. Eén Marokkaanse vrouw produceert minimaal het geluid van tien gillende keukenmeiden, dus je kunt je voorstellen hoeveel decibel er dan door de kamer schalt.

Maar qua decibellen kan geen trancefeestje er tegenop, tenzij Tiësto ineens de remix van DJ Snake's 'Disco Maghreb' opzet. Dan beginnen de heupen te swingen op de Reggadda, een van de Noord-Afrikaanse ritmes die ons helemaal meenemen naar Afrikaanse vibes. Ik denk zelfs dat de buurman, met zijn gezicht als een onweerswolk, zijn bezem tegen het plafond aan het bonken is om ons te laten weten dat we iets te luidruchtig zijn. Misschien moeten we hem uitnodigen voor een feestje, wie weet, misschien verandert hij dan van gedachten over onze bijeenkomsten.

Enfin, pappa neemt de telefoon op. Zijn stem galmt door de kamer, steeds luider naarmate de afstand groter lijkt te worden. "Hoe gaat het daar in Marokko?" schreeuwt hij door de telefoon, alsof zijn stem de 3500 kilometer lange afstand kan overbruggen zonder enige technologische hulp. Ik hoor het gerommel van de zendmasten op de achtergrond terwijl hij probeert er door te komen, alsof hij een kudde brullende Atlasleeuwen moet overschreeuwen om zijn boodschap over te brengen. Maar net op het moment dat hij zijn meest epische verhaal wil vertellen, gebeurt het onvermijdelijke. Een plotselinge, bijna elektrische stilte valt over de kamer. De stem van pappa, die eerst als een opzwepende muziekband door de telefoon klonk, wordt plotseling gesmoord door een elektrisch gekraak. Kortsluiting! Alsof de situatie zelf een grapje met ons uithaalt, wordt de verbinding bruut verbroken. We kijken elkaar aan, een mix van verbazing, humor en een vleugje "typisch pappa" op onze gezichten, terwijl we ons afvragen of onze Marokkaanse telefoongesprekken ooit zullen wennen aan dit soort avonturen.

En dan, als een extra dosis komedie, klinkt er een luid geklop op de deur. Daar staat hij dan, de beruchte onderbuurman, met een gezicht als een onweerswolk en een blik die de stoutste kinderen zou doen verstommen. Hij stapt binnen, klaar om zijn beklag te doen over het geluidsniveau dat zelfs Usain Bolt zou laten struikelen. Maar laten we eerlijk zijn, in de wereld van Marokkaanse kortsluiting, is het de chaos die ons verbindt. Voordat de klachtenstroom echt op gang komt, richt pappa zich tot de klagende onderbuurman met een glimlach op zijn gezicht en zegt: "Salaamu Aleikum, Marhba (welkom), Trek in een overheerlijk Marokkaans theetje?"

En voordat we het weten, schuift ook de onderbuurvrouw aan, klaar om deel te nemen aan onze kortsluitende festiviteiten. En zo, te midden van onze eigen chaos, vinden we verbinding en vreugde, dwars door alle grenzen heen.

In die momenten van kortsluiting, delen we niet alleen geluid, maar ook gelach, thee en de warmte van gemeenschap. Want in onze wereld van diversiteit en dynamiek, zijn we allemaal buren, verenigd door de ritmes van het leven, net als de Oranje Leeuwen en de Marokkaanse Atlasleeuwen op het veld.

cc-foto: Tom Bradnock

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

AZizo
AZizo
6 mei 2024 - 21:29
Ewa saaaaffiiii, alsof ik een oud stoffig fotoboek van zolder haal en met de kinderen doorblader. Heerlijk, Ja de gesprekken zijn tevens discussies en oude verbale vetes op volumestand 10, rapbattles die nooit een einde kennen. Pas wanneer je het terugkerende patroon herkent zul je gerustgesteld zijn en hoef je de kinderen niet steeds uit te leggen ze zijn niet boos en hebben geen ruzie. Heerlijk even terug blikken naar die mooie tijd waarin de verbintenis en samenzijn van onschatbare waarde is. Voor vele termen gebruiken we nog steeds de Franse variant gelukkig iets minder dan onze Algerijnse buren, wellicht ook omdat bij de meeste Fransen ook een steekje los is en vaak kortsluiting krijgen lees Nationale trots of het effect (verkeer Paris + gele kenteken) is een courtcircuit op zijn tijd wel welkom.
MeisjeJoop
MeisjeJoop
6 mei 2024 - 19:33
Mooi geschreven, ben benieuwd naar jouw volgende column. Vraagje wat is het Marokkaanse woord voor kortsluiting?
RomayMusic
RomayMusic
6 mei 2024 - 11:37
Mooi geschreven, brengt me me terugvnaar mijn jeugd in rdam zuid en west heel erg beeldend..
Gerygrr
Gerygrr
6 mei 2024 - 10:58
Wat een humor. En absoluut realistisch.
antony2
antony2
6 mei 2024 - 8:01
Prachtig verhaal! Helaas heeft links haar zendingsdrang verloren anders zou dit massaal verkondigd moeten worden onder rechtse xenofoben.
2 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist6 mei 2024 - 12:02
Zowel links als rechts zwaaien dan met de hinderwet, de politie wordt gebeld en mogelijk volgen er arrestaties. Met als verschil dat als het blanke studenten zijn het bij een berisping blijft en bij Marokkanen er kamervragen komen van Wilders en ander gespuis.
Gerygrr
Gerygrr6 mei 2024 - 12:13
Ik denk, dat links sinds de jaren 70 vorige eeuw uit de wijken is verhuisd, waar deze buren onder en naast elkaar wonen. En de irritaties herken ik zeker en de ontmoetingen ook. Het samen thee drinken. Samen met moeders op school bij feesten assisteren. Verschillen overbruggen was normaal. Het werd niet gezien. De vooroordelen bij elitair links, dat geen arbeider meer was, maar wel de arbeider ging wantrouwen. Verdeel en heers van rechts.
Hanjo123
Hanjo123
6 mei 2024 - 5:38
Voor mij als introvert klinkt dit als een verschrikking. Maar dat geldt voor alles waar veel mensen bij elkaar zijn die wild bewegen en een hoop herrie produceren. Helaas, voor personen zoals ik, hebben mensen overal ter wereld die behoefte ;-)
Mostafa
Mostafa
6 mei 2024 - 5:04
''Toen ik klein was, hoorde ik het altijd tijdens de gevechten tussen cowboys en indianen in westernfilms''. Gevechten ??!! dat dacht ik ook toen: ''gevechten'' ! Ik zat toen in Casablanca in de jaren 70 ook te genieten van dat ''gevechten" van de Amerikaanse films ?? Nu heb ik echt spijt van dat genot omdat ik toen niet wiste dat het over het moorden van echte bewoners van Amerika ging. Jij met je ''gevechten'' !!
1 Reactie
Anna R. Chist
Anna R. Chist6 mei 2024 - 12:04
Maar je keek niet naar geschiedenis. Je keek naar fictie.
Monique vd Veen
Monique vd Veen
5 mei 2024 - 20:23
Jouw beschrijving van Marokkaanse bijeenkomsten is werkelijk boeiend! Elke ontmoeting lijkt een levendig spektakel te zijn, doordrenkt met humor en gemeenschapszin. Zelfs te midden van chaos en verwarring, blijven jullie verbonden door sterke culturele banden en een veerkrachtige geest. Het is bewonderenswaardig hoe jullie door middel van humor en samenhorigheid zelfs de meest uitdagende momenten kunnen omarmen en er kracht uit kunnen putten. Blijf alsjeblieft deze positieve energie verspreiden en blijf jullie verhalen delen, want jouw manier van schrijven smaakt naar meer.
Olav Meijer
Olav Meijer
5 mei 2024 - 20:06
Mooi, bloemrijk beschreven! Ik zie en hoor het helemaal voor me. Soekran!
1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer5 mei 2024 - 20:09
("Sjoekran" is een betere spelling, denk ik).
Jeroen Matheys
Jeroen Matheys
5 mei 2024 - 19:13
Deze reactie is verwijderd
4 Reacties
Mohawk2
Mohawk25 mei 2024 - 20:40
Maar fans van Feyenoord verwoesten in Rome dan weer eeuwenoude fonteinen. En andere fans van Nederlandse voetbalclubs pissen dan weer op bedelaars in Spanje. Of... moet ik het lijstje nog verder aanvullen met verderfelijk gedrag van voetbalsupporters?
Mohawk2
Mohawk25 mei 2024 - 22:21
@redactie Waarschijnlijk heb ik zojuist op rapporteren gedrukt op mijn eigen reactie. Dat was per ongeluk en niet de bedoeling
Jozias2
Jozias26 mei 2024 - 7:57
@mohawk Er is wel een groot verschil tussen club supporters en supporters van het nationale elftal. Bij clubsupporters heeft elke club wel z’n incidenten. Bij nationale teams zijn het vaak bepaalde landen. Nederland dus niet. Verder is die fontein (bijna 10 jaar geleden) meer ophef en broodje aap dat feit. De fontein is in ieder geval niet verwoest maar had beperkte schade en bleek de volgende dag al weer hersteld. https://www.volkskrant.nl/a-b658e261 https://1908.nl/artikelen/de-mythe-van-de-fontein-combinatie-tussen-een-klassiek-broodje-aap-en-een-moderne-mediahype#
Anna R. Chist
Anna R. Chist6 mei 2024 - 12:05
Wij zijn nette mensen toch?
Niwde2
Niwde2
5 mei 2024 - 18:41
Mooi geschreven! I want more!
Trees2
Trees2
5 mei 2024 - 18:27
Deze reactie is verwijderd

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor