Met contant geld betalen is gratis maar pinnen is dat niet. Al hebben de meeste mensen geen idee van de hoge kosten. Het AD schrijft in een reportage dat marktkooplui stevig balen van pinnen. de kosten er van lopen op tot honderden euro's per maand. Ze roepen op niet te pinnen maar het tij lijkt niet te keren. Klanten vinden het vooral lekker makkelijk. Alleen Duitsers snappen het, die zijn gewend het pinnen te mijden.
Een fruithandelaar zegt tegen de krant: "We gaan een bordje neerzetten met: pinnen mag, liefst contant, want het loopt een beetje de spuigaten uit." Hij krijgt elke maand een rekening van de bank voor de 'kosten' en die bedraagt steevast een paar honderd euro. Vooral bij de kleine bedragen is het bijna niet meer lonend. Probleem is dat de onwetende klanten geen idee hebben van die bankierspraktijken. "Ze hebben gewoon geen contant geld meer op zak. En ze denken dat pinnen voor ons gratis is. Maar als ik een appel verkoop van 65 cent, hou ik er niet veel van over als je de inkoopprijs én die transactiekosten er vanaf trekt."
Omroep Brabant meldde eerder deze maand dat marktkooplui in Den Bosch een actie zijn gestart tegen pinnen. Een verkoopster van groente en fruit:
“Je kunt tegenwoordig gewoon niet meer zonder die pin”, zegt ze terwijl ze haar schouders ophaalt. “Maar af en toe weiger ik ook hoor. Bijvoorbeeld als ze één banaan kopen, want dan verdien ik niks. Dan geef ik hem wel gewoon weg.” Karin wil dat klanten zich ervan bewust worden dat de marktkooplui zelf voor de pinkosten op moeten draaien. En dus zie je bij de Bossche marktkramen geen bordjes meer hangen met ‘Pinnen, ja graag’. Maar is het credo vanaf nu: 'Doe niet zo pinnig, betaal contant'.
Er zijn marktkooplui die de pinkosten doorberekenen aan de klant maar daar heeft niet iedereen zin in. Niet alle klanten hebben begrip voor de klachten van de hardwerkende marktkooplui en lachen hen zelfs uit: “Risico van het vak toch?"
Een nadeel van contant betalen is dat de marktlui slachtoffer kunnen worden van weer andere lieden die uit zijn op hun zuur verdiende geld: overvallers. Nu banken niet meer te beroven zijn richten de criminelen zich op mensen die minder in staan zijn hun geld te beschermen.