Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Mannen, er is hoop!'

  •  
24-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over de overlevingskansen van de man
Gelukkig, er zijn aanwijzingen dat de man toch nog overlevingskansen heeft. Het is de laatste jaren gebruikelijk om te geloven dat mannen lastig zijn en op weg naar de uitgang. Ze vallen vrouwen lastig en maken oorlog. Ze gaan niet op tijd naar de dokter en gaan eerder dan vrouwen dood, waardoor hun partners zich nog een paar jaar uit moeten sloven om hen te verzorgen. Zelfs op het gebied van chromosomen leek er bewijs te zijn voor het wegrottende Y-chromosoom. Onderzoek dat op 23 april 2014 in het blad Nature werd gepubliceerd laat zien dat er toch een kans is voor ons Y-chromosoom. Mannen, er is hoop!
Hoe zit dat? Mensen hebben 23 chromosomen. 22 daarvan zijn identiek voor wat betreft de aard van de eigenschappen op het chromosoom, maar variëren in hoe die uitpakt bij het individu. Het 23ste chromosoom verschilt bij mannen en vrouwen. Het vrouwelijke hormoon heet het X-chromosoom en vrouwen hebben er daar twee van. Het mannelijke chromosoom is het Y-chromosoom en mannen hebben een X en een Y-chromosoom.
Y-chromosoom in verval Onderzoekers ontdekten de afgelopen jaren dat het Y-chromosoom in verval was. In de 300 miljoen jaar van de evolutie verdwenen honderden van de erop aanwezige eigenschappen. Wie de lijn doortrok kon niet anders dan tot de conclusie komen dat het Y-chromosoom uiteindelijk ten onder zou gaan. Niet gedurende mijn leven overigens en ook mijn achterkleinkinderen zullen dat nooit meemaken, want de evolutie is een traag proces. Dit nieuwe onderzoek laat echter iets anders zien.
Ja, er zijn heel wat eigenschappen op dat Y-chromosoom verdwenen, maar een tiental is daar consistent gedurende de hele evolutie op aanwezig gebleven. Het gaat om eigenschappen die niet direct aan zaadproductie en de voortplanting gebonden zijn, maar om eigenschappen die in het hele lichaam in algemene zin invloed hebben en die ervoor zorgen dat mannen gezond blijven. Alsof er toch iets in de natuur is dat ervoor zorgt dat de man niet uitsterft en ten onder gaat, want hoe moeten anders al die vrouwtjes bezwangerd worden? Poets dus je Y-chromosoom op en krijg weer wat zelfvertrouwen.
Spek en bonen Natuurlijk kunnen vrouwen alles beter dan mannen. Logisch, het is een beter design waarin iets minder beginnersfoutjes zitten. Logisch dat vrouwen ook gemiddeld zes jaar langer leven. Maar zo lang we zaad leveren zorgt de natuur dat we lang genoeg gezond blijven om mee te mogen doen. Voor spek en bonen natuurlijk, maar toch…
Dank je Y-chromosoom en dank je onderzoekers voor het ons een hart onder de riem steken.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor