Onder nogal wat mannen heerst het primitieve idee dat vleeseten het man-zijn versterkt. De commercie speelt daar gretig op in met zaken als zogeheten mannenkookboeken die van vlees aan elkaar hangen tot barbecue-hulpmiddelen en vleesmessen die winkels steevast presenteren als geschikte cadeau’s voor mannen. “We moeten nog gewoon kunnen barbecuen,” verklaarde premier Rutte twee jaar geleden.
Nu blijkt uit Brits onderzoek dat die cultivering van vleeseten niet zonder gevolgen is. Het dieet van mannen dat sterk op vlees leunt veroorzaakt 40 procent meer voor het klimaat schadelijke uitstoot dan het dieet van vrouwen. Overigens ontdekten de onderzoekers ook dat nogal wat uitstoot, een kwart, veroorzaakt wordt door de consumptie van extra’s als bijvoorbeeld alcohol, zoete desserts en koffie. Het mijden van vlees is overigens ook beter voor de eigen portemonnee, schrijft The Guardian. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is vegetarisch of veganistisch eten tot een derde goedkoper dan een gemiddeld menu dat dode dieren bevat.
De voedselproductie is verantwoordelijk voor de uitstoot van bijna een derde van de broeikasgassen die klimaatverandering aanjagen. Vooral vleesconsumptie is een belangrijke factor, vanwege het methaangas die de miljarden veedieren produceren maar ook omdat er beschermend regenwoud wordt gekapt om veevoer te verbouwen.
Het onderzoek dat in Plos One is gepubliceerd analyseerde de voedselinname van 212 mensen gedurende drie etmalen. Dierlijk voedsel is verantwoordelijk voor de helft van de broeikasgasuitstoot: 31 procent is afkomstig van vlees, 14 procent van zuivel. Drankjes veroorzaken 15 procent en taartjes en koekjes zijn goed voor 8 procent.
Niet-vegetarische maaltijden veroorzaken 59 procent meer uitstoot dan vegetarische alternatieven. Onderzoeksleider Holly Rippin de University of Leeds stelt dat de resultaten de consument inzicht geven. “We willen allemaal een bijdrage leveren om de planeet te redden. Achterhalen hoe we onze maaltijden kunnen aanpassen, is daar een manier voor. We laten zien dat niet alleen het verminderen van de vleesconsumptie, vooral rood vlees, werkt maar dat er ook met kleine veranderingen zoals het mijden van zoetigheid resultaat is te behalen.”
Ik stel de volgende variant voor:
- Onder nogal wat vrouwen heerst het primitieve idee dat salades eten bijdraagt aan het vrouwzijn -.
Heb het idee dat de aanvangszin van het stuk heel wat minder wenkbrauwen doet rijzen als de bovenstaande, waarom eigenlijk??
"Vooral vleesconsumptie is een belangrijke factor, vanwege het methaangas die de miljarden veedieren produceren"
Dat methaangas vervalt weer netjes tot CO2 dat vervolgens weer door planten wordt opgenomen, die vervolgens weer door dieren worden opgegeten. Zolang er geen fossiel wordt gebruikt om dat voedsel te verplaatsen, is productie van vlees voor wat betreft broeikasgassen gewoon circulair.
Vlees een luxe produkt en slecht voor het milieu en de uitstoot? vergeet het maar, tegendeel is waar.als wij (meest talrijke omnivoor op onze aarde) allemaal alleen maar vegetarisch zouden eten, dan zou het pas een rotzooitje worden, enorme bergen afval (restprodukten, oneetbaars, gras, maisstengels en schutblad) die door schimmels en bacterieen opgeruimd dienen of vergast , heremetijd. Prof Imke de Boer heeft uitgerekend dat de restproducten alleen al vd nlse landbouw, voldoen om 1/3 van onze eiwitbehoefte te verzekeren (is nu 2/3 maar is nergens goed voor, 1/3 als eiwitbron is zat en smakelijk bovendien). Eergisteren op TV, in Yvonne's Onze Boerderij, zagen we een dierenarts die allerlei afgekeurde goederen (mango, s yopghurts) opvoerde aan zijn gelukkige varkentjes (die konden wroeten en modderbaden nemen), voeg toe restproducten van de bierbrouwerij en aardappelmeelfabrien, suikerindustrie etc etc, allemaal via de magen van varkens en kippen die een dierwaardig leven mogen hebben, geen centje pijn, heel cyclisc, heel gebalanceerd, niets gaat verloren we versterken elkaar. Met mensen die kippen en varkens als huisdieren willen zien, OK, dat is ander verhaal, maar hou op met dat vleesverhaal als schadelijk. Overmatig vleesverbruik, OK, maar matig vlees is best.
Restproducten en gras, indien omgezet in dierlijk eiwit, dus niet rechtstreeks opdienen natuurlijk. Een derde van je eiwitbehoefte dekken met dierlijk eiwit is netter en beter voor jezelf en milieu dan, zoals we nu doen, tweederde, en dan ook nog eens in de vorm van kiloknallers en spotgoedkope kip en pork, hoe is het zover kunnen komen? Ja, kapitalisme en consumentisme natuurlijk, dat had U goed...als je alles gewoon op zijn beloop laat, krijg je dat.
Niet in de reguliere varkenshouderij in NL nu, wel op het bedrijf van die dierenarts (wel mangoes met een plekje, afgekeurde dus). Die dierenarts heeft met Ruud Zanders plan gemaakt om alternatieve diervriendelijk zeugenhouderij te ontwerpen (kleinschaliger, dus wel duurder per varken), die Ruud Zanders heeft dat plan al uitgedokterd en in praktijk gebracht voor de kip, bekend vh rondeelei, 3 sterren vd DB, de hennen lopen in een soort van kippenparadijs rond, kunnen stofbaden nemen etc. Die eitjes zijn natuurlijk wel dubbel zo duur als de gangbare (nog goedkoop eigenlijk), dus bllijven helaas nog vaak liggen in het schap, het wachten is op verbod van dieronvriendelijk houderij, die er binnenkort gaat komen ook, denk ik dan. Je kunt niet wachten op verwende en onverschillige klanizie....
"Niet-vegetarische maaltijden veroorzaken 59 procent meer uitstoot dan vegetarische alternatieven."
Lijkt mij een klein offer voor de meerwaarde aan plezier wat je eraan beleeft. Ik koop wel een tuitje minder bij de Primark.
Dat laat goed zien hoezeer jij NIET begaan bent met het toekomstige leefmilieu van plant, dier en mens. Voor die houding bestaan woorden. Heb jij nageslacht?
De enige reden dat ik bewust met vlees en andere dierlijke producten omga is het dierenwelzijn.
Klimaat- en gezondheidswinst zijn daarbij het nuttige gevolg.
Ook een enkel kledingstuk dat bij nader inzien niet prettig zit of niet voldoende past bij andere spullen in de kledingvoorraad kan naar de kringloop worden gebracht. Dat zal vrouwen eerder overkomen dan mannen.
Vlees moet zó duur gemaakt worden dat de gemiddelde consumptie naar gemiddeld twee keer per week gaat. Vlees is per definitie een luxeproduct. Dat is makkelijk te bereiken door het 'true price' principe. Verwerk alle kosten die het gevolg zijn van milieuschade en vervuiling in het eindproduct. Ook hier zou het uitgangspunt moeten zijn dat de vervuiler en veroorzaker van schade betaalt.
Dus vlees voor de rijken? En daar zijn ze het op een sociale website mee eens? Goh...... Echter is vlees geen luxe product, maar het is heel moeilijk discussie te voeren met mensen die het niet willen horen.
2 zaken die mij opvallen:
1. Generalisatie: hier worden weeeer 2 groepen tegen elkaar opgezet. Zou Joop dit ook doen bij straatterreur en cultuur?
2. Een onderzoek onder 212 personen, en dan een wetenschappelijk artikel, is natuurlijk ook niet echt representatief
Minder vlees eten is uiteraard goed, en mag absoluut aangemoedigd èn gepromoot worden, maar in bovenstaand stuk slaan we toch de plank mis.
Eerlijk gezegd is mij zonder oinderzoek ook duidelijk dat een grote vleesmaaltijd veel meer schade met zich meebrengt/heeft gebracht dan een zonder vlees.
212 personen kán een prima steekproef zijn, ook voor een veel grotere populatie.
Niet als je (alle) 212 personen bij de tweedehandskledingwinkel, de vegetarische slager, of de Big-Green-Egg-winkel ondervraagt.
Nou beste Danielle, dat ben ik niet geheel met je eens.
Check een willekeurige steekproefcalculator. Teruggerekend naar een 5% foutenmarge (=hoog) en een betrouwbaarheidsniveau van 90% (=laag), en je neemt 212 respondenten, dan mag de populatiegrootte niet groter zijn dan 470 personen.
Je argument dat "lui die statistisch geschoold zijn...". klopt dus van geen kant. Je spreekt voor een groep waartoe je zelf schijnbaar niet behoort. Doe dat lekker niet.
PP Eirdas opmerking snijdt meer hout. Die verwijst naar welke doelpopulatie de onderzoekers willen generaliseren en welke steekproefmethoden er zijn gebruikt. Maar laten we de onderzoekers maar zelf aan het woord laten:
"Metabolically stable participants between 18 and 65y broadly representative of the UK population were recruited via the North West London Primary Care Research Network, posters in local doctors’ surgeries and postal addresses." (Stel een betere methode voor!?).
Met daarnaast een enkel citaat van de resultaten van hun uitvoerige statistische analyses:
Non-vegetarian diets were associated with 59% higher GHG emissions than vegetarians (95% CI 18% to 115%), with the difference [again ] driven by meat intake. Merk op dat het 95% betrouwbaarheidsinterval voor het geschatte % (59%) nogal breed is. (Daar valt iets aan te doen door in het vervolg een grotere steekproef te kiezen).
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0259418
en maakt u zich svp geen zorgen over tot welke groep(en) ik behoor.
Boe, weg met alle mannen.
We kunnen zeker minder vlees gaan eten. En alle groentes kunnen lekker gemaakt worden, ook voor de barbecue. Dus het lijkt mij inderdaad geen slecht idee om hier op de scholen voorlichting over te geven. Dit lijkt mij niet heel ingewikkeld en de LTO of andere tuinbouworganisatie kan hierin financieel ook nog helpen. Er zijn vele promotie-potjes die hiervoor bestemd zijn.
Mijn vrouw haar schoenen/tassen/kleding en prullaria kasten zijn vele malen groter dan mijn hobby-kasten. Misschien dat ze daar ook een onderzoekje naar kunnen doen. Het is een algemeen welvaartsprobleem. Laten we er aub geen mannen vs vrouwen probleem van maken.
Ach vrouwen leven gemiddeld langer. Wat een extra uitstoot geeft dat.
Daar kan mijn wekelijkse tournedos niet tegenop.
Daarnaast gebruikt mijn vrouw zoveel make Up ed voor het uiteten (En het kopen van nieuwe kleding), dat haar courgette menu dat niet kan compenseren tov mijn onbeperkt spare ribs menu.
Het gaat meer om de "productie" van vlees dan het eten van vlees zelf. Door de jaren heen is het produceren van zo goedkoop mogelijk vlees een doel geworden zodat iedereen een stukje vlees op tafel kan hebben bij het eten.
Verplaats de subsidie van de megastallen naar de meer diervriendelijke, biologische veehouderijen. Dan is het eten van een stukje vlees volgens mij geen probleem.
Beetje zuur verhaal. De doordraai mode van de Primark, Zara, Mango en Vera Moda zijn een typisch vrouwendingetje en nu ook niet het toonbeeld van ecologische verantwoordelijkheid.
Van Waarde
Kijk, dat zouden dan weer andere feiten zijn, die dan weer om een andere interpretatie vragen. We hoeven het een niet te doen en het ander te laten.
Wanneer mijn buurman mijn buitenzijn verpest vanwege de rook van zijn liefhebberij, dan heb ik er weinig aan dat ik als dooddoener moet horen, dat talloze mensen mijn lot delen.
Zolang we maar niet doorslaan: Minder vlees betekent niet 'dus geen vlees'. Als iedereen ook eens wat creatiever met vegetarisch wordt en eea afwisselt met ook vlees dan zouden we al een eind zijn. De jeugd voorop, want blijkbaar zou blijken uit een Duits onderzoek dat jongeren nou niet echt allemaal Greta's zijn en hun leefwijze willen aanpassen aan Frans T's ideeen.
Eid
Ik geloof graag dat jongeren niet veel beter of slechter zijn dan door wie ze worden voorgegaan. Daar heb ik niet eens onderzoek voor nodig.
Het gaat er om, dat we 'verstandige beslissingen' nemen.
Zandb,
Begin eens met producten uit de regio, Nederland produceert geweldig veel voedsel van hoogwaardige kwaliteit. Ondertussen halen we avocado's uit nieuw Zeeland, ananas uit Puerto Rico, snijbonen uit Senegal, mint uit Israël en willen aardbeien met de kerst, zo makkelijk mogelijk. Een lap vlees uit Nederland is beter dan een avocado uit Nieuw Zeeland, Spanje begint er nu ook mee, ipv sinaasappelen, desastreus voor de bodem/grondwater.
Zelf een vegaburger maken is voor de meeste mensen "rocket science", liason is een onbekend begrip en een roux of bechamelsaus heeft men nog nooit van gehoord. Verschil tussen bloem en meel snapt men niet en heeft ook geen idee wat er mee te doen...
Warenkennis, bereiding-, schoonmaak- en opdeeltechnieken zijn ons vreemd en we hebben receptjes nodig omdat het ons aan basisrecepturen ontbreekt, met name de jongeren.
Een uitbeenmes is niet gemaakt om iemand "je vijand" dood te steken, die is gemaakt om soepel tussen bot en kraakbeen door te kunnen snijden en om de vliezen van vleesdelen mee te ontdoen.
Toch weer jammer, dit verhaal.
De schade is makkelijker te begrijpen en te volgen als je het in watergebruik of, omdat Engels nu eenmaal het idee geeft dat je intelligent bent, waterfootprint uitdrukt. Maar daar hebben Greenpeace en hun vriendjes geen belang bij, dus blijft alles maar hangen in vage, niet te meten begrippen. En krijgen we chemisch afval voorgeschoteld dat op vlees moet lijken, terwijl het idee juist is geen vlees eten. De alternatieven moeten niet meer schade aanrichten dan de hamburger, lijkt me?
Hele werelddelen worden zonder water gezet om bijvoorbeeld de behoefte aan Avocado te bevredigen. En elke keer begint iemand net een beetje hoger op de berg, waardoor benedenstrooms het water gewoon op is. Met alle milieurampen tot gevolg. Google maar eens een rondje op bijvoorbeeld Rio Grande.
Daar zijn ze weer de smoesjes. Natuurlijk is de run op avocado's ook niet zo goed voor het milieu. Hoewel ze in Israël geteeld worden met afvalwater. Maar de avocadoproductie staat echt in geen enkele verhouding tot de milieuschade die de vleesproductie aanricht. Zowel de vleesproductie in het buitenland als de productie van niet-biologisch vlees in Nederland. Ik begrijp dat vleesfanaten dat niet willen horen, maar vleesproductie is één van de gootste boosdoeners. En daarbij is elke dag vlees nog slecht voor een mens ook. Vegetariër worden hoeft echt niet iedereen, maar twee keer per week is meer dan voldoende.
Wat merkwaardig om te denken dat Greenpeace, dat srtijdt tegen iedere aard en soort van vervuiling, geen belang zou hebben bij het vaststellen van de waterfootprint.
https://vilt.be/nl/nieuws/greenpeace-stelt-vlaamse-regering-in-gebreke-voor-slechte-waterkwaliteit
@Middenman,
De grootste boosdoener is eigenlijk de mensproductie.
Dat vlees slecht zou zijn voor een mens is overigens niet juist. Of we moeten een andere definitie van 'slecht' hebben?
@vdbemt,
Onbedoeld bevestig je met die link mijn punt over Greenpeace. Echte problemen passen niet in hun verdienmodel.
Toch wel jammer dat wij omnivoren zijn en dat een aantal dingen in ons lichaam die ervoor gezorgd hebben dat we de evolutie hebben overleeft zijn gaan groeien en ontwikkelen omdat we dierlijke producten zijn gaan eten. En eerlijk gezegd. Vlees eten is gewoon lekker. Natuurlijk zijn er veganistische vleesvervangers die ook erg lekker zijn en bijna niet te onderscheiden zijn van vlees, echter die zijn zo ongezond dat je dan nog beter op een marsepein dieet kan. Verder als je verantwoord vlees eet, dan kan dit bijna geen kwaad. Echter worden door veganisten eigenlijk alleen maar het slechtste van vlees vergeleken met het beste van veganistisch voedsel waardoor je die wappies niet meer serieus kan noemen.
Fred
En wat doet u met andere 'feiten', die we ook kennen? De bioindustrie en de gevolgen daarvan, bijvoorbeeld? Ik. bedoel: Definieer nu eerst eens, wat u onder "verantwoord vlees eten" verstaat. Dan praten we verder.
Een menu met dode dieren is culinair veel interessanter en geeft diepgang aan het koken, de gastronomische kunst. De meeste heren denken dat ze kunnen koken en gaan gelijk voor het ultieme, de crematie op open vuur.
Van het schoonmaken, opdelen/portioneren tot de variatie aan bereiding en garings technieken aan toe, vlees (en ook vis) kan een heel mooi product zijn en een goede garing met mooie maillard is een kunst (vooral de niet-courante delen).
Vegetarisch is altijd nog de basis van het koken (menig restaurant heeft goed vlees met matig/simpel/niet creatief garnituur), iets dat een gemiddelde Nederlander nog niet echt in de vingers heeft jammer genoeg, begin daarmee in het basisonderwijs. Het schoonmaken van een artisjok, (dubbel)doppen van een tuinboon, het inleggen van een ui, het (koud) roken van aardappel of het marineren van een biet, geweldig mooi!
En zo is het! En dat is voor iedereen weggelegd die kan lezen, een beetje handig is en de tijd neemt. Nog een voordeel: je hebt dan genoeg aan kleinere porties..
Dubbeldoppen van tuinbonen? Dan ontneem je jezelf veel van het genot en typische smaak van die seizoensbonen, en maak je er een onnodig luxe product van, van die boerentenen. Net zoiets als je kinderen opvoeden volgens Dr Spock (met als resultaat relletjes zoals in Rotterdam)
Dirk,
Na een lange droge zomer en het te laat van het veld/tuin halen van tuinbonen is dubbeldoppen bijna noodzaak. Het vliesje is dan heel taai en zeer bitter. Je hoeft een goede tuinboon zeker niet dubbel te doppen, dat is jouw keuze al denk ik dat je nog nooit een doorgeschoten tuinboon hebt gegeten.
Daarnaast krijg je door dubbeldoppen een verfijnde(re) smaak en is het makkelijker in bepaalde toepassingen, bijvoorbeeld als je een mooie gladde tuinbonen-mousseline wilt maken of een tuinboon-flan.
Ook nemen dubbel gedopte tuinbonen beter smaak op als je ze bijvoorbeeld bakt met een fijn gesnipperde sjalot en tamme kastanjes.
Luxeproduct maken van eten is voor bijna 20 jaar mijn werk geweest en is nog steeds een hobby van me en op aanvraag nog steeds voor enkele dagen mijn werk als men daarom vraagt.
Maar je hoeft ze niet dubbel te doppen als je dat niet wilt, het gaat mij er om dat mensen weten wat de mogelijkheden zijn binnen de gastronomische ruimte die je hebt zodat je zelf keuzes kan maken hoe je een basisproduct tot iets kan verwerken dat je voeldoening geeft of dat nou is tijdens het bereiden of het eten.
Eens, bij grote uitgerijpte tuinbonen is dubbeldoppen geen overbodige luxe, dan pel ik ze zelfs als ze gekookt op mijn bord liggen, vooral die grijzzadige, ik had het over de jonge, verse, kleine boontjes, die vroeger maar heel kort te krijgen waren van eigen bodem (eind mei, juni), maar tegenwoordig vanaf januari, en dan uit marokko en elders denk ik, want niet uit de kas. Toch herinner ik me niet die dubbelgedopte boontjes ooit gezien te hebben in groentewinkel voor pakweg jr 2000 als je het niet weet, herken je de tuinboon er nauwelijks nog in. herinner me ook niet dat mijn moeder ze ooit dubbeldopte, stel je voor, voor een groot gezin, dan ben je alleen al met die boontjes de hele morgen bezig voor dat beetje groente bij het middageten. Wie doet het nu eigenlijk? Zal toch niet zo zijn dat ze, net als garnalen, helemaal naar Marokko en terug komen??i Of toch machinaal?
Gewoon met de hand doppen Dirk, als stagiair (en ook later) heb ik er vele kilo's van gedopt, en dat is nou precies mijn punt. Zelf leren schoonmaken, zowel vlees, vis als groenten.
Of dubbelgedopte tuinbonen in de winkel te krijgen zijn weet ik niet, maar wat ik bedoel te zeggen is dat de Nederlandse consument in rap tempo vervreemd van koken.
"Schoongemaakte en voorgesneden": ananas, aardappelen, champignons, ui, komkommer, sla, vlees, vis, brood enz enz.
Je hoeft niet te koken als een sterren chef maar nogmaals, de basis vaardigheden en toepassingen van jong af aan aanleren.
Het achterlijke gejank over dat vlees zo slecht is schiet bij mij in het verkeerde keelgat (figuurlijk) en is hypocriet omdat men alleen maar aan het zeiken is en geen weet heeft van wat nou echt achter het plaatje zit van wat op ons bord beland, zowel vlees/vis als vegetarisch.
Het inzicht ontbreekt en leidt tot verloedering en onkunde van onze smaakontwikkeling, eetcultuur, aanbod (van eigen bodem) en basiskennis. Met als gevolg voorgesneden snijbonen uit Senegal en Aardbeien in de winter, je gaat mij niet wijsmaken dat een vegaburger met ingredienten van over de hele wereld beter is dan een Brisket of Diamand-haas van de Nederlandse boer.
De Nederlandse sloten, beekjes en meren zitten zo langzamerhand vol met de pest genaamd Amerikaanse rivierkreeft, vreten de sloten leeg tot een monocultuur, graven gaten in dijken en oevers en ondertussen kopen we diezelfde rivierkreeft in de winkel en die moet worden gekweekt en gepeld in China.
In supers nooit dubbelgedopte tuinbonen aangetroffen (wel de buitenlandse, dunnere en minder gevulde tuinboonpeulen in winter en vroege voorjaar), wel in speciaalzaken enkel keertje, die moeten steeds gekker uit de kast komen om te kunnen concurreren). Die rivierkreeft is wel interessant natuurlijk, moet ik eens achteraan want sloten en polders genoeg hier in de buurt. En een goeie van een spaanse kok die ik ergens opving: achter elke goede maaltijd prijkt het masker van de dood (al zal die spreuk geen goed onthaal vinden hier op Joop, vrees ik)
Vlees, desserts, koffie, koekjes, taart en zuivel. Ik wil best wat meer planten eten, maar om voor al deze zaken wat anders te gaan doen? Met @BerendW eens : plantaardig eten is niet goedkoper en in velerestaurants blijft het menu beperkt.
Toch jammer dat je de lagere prijzen niet terug ziet in restaurants. Onlangs uit eten geweest, bordje met dunne plakjes courgette voor mij, even duur als de met vlees gevulde plaat van de buurman. Ging met trek weg, thuis nog een zak chips open gemaakt, de buurman niet.
Over die menus, Danielle: bestaat meestal uit een groot stuk vlees van 150 of nog meer grs van rund uit Zd Amerika, uit de pampa of gewezen bosgrond, kommetje pommes frites engemengde sla. Dat vlees wordt integraal opgegeten, die frites (van nlse aardappels) voor de helft, en de sla (uit de kas) gaat helemaal of voor grootste deel terug naar de keuken. Vroeger werd zoiets nog wel vaak voor de varkens gegooid, nu verdwijnt het in de kliko.