De miljoenennota van het demissionaire kabinet Rutte IV laat goede financiële data zien over de economie van ons land. Deze macrocijfers over de hoogte van onze staatsschuld en het begrotingstekort afgezet tegen ons Bruto Nationaal Product zien er zonder meer goed uit. Weinig landen in de EU kunnen dit soort prachtige cijfers van hun economie tonen.
Voornoemde macrocijfers over onze economie leiden evenwel niet tot vergelijkbare klinkende microcijfers voor individuele burgers. Met een grote groep armen, waaronder steeds meer werkende armen en een groeiende groep middeninkomens die nauwelijks nog de financiële eindjes aan elkaar kunnen knopen. Met een toekomstperspectief waarin het maar de vraag is hoe snel aan deze wanverhouding tussen macrocijfers en microcijfers een einde wordt gemaakt.
Anders gezegd: de klinkende macrocijfers zouden normaliter hebben moeten leiden tot een samenleving waarin het goed toeven zou moeten zijn. Met voldoende betaalbare koop- en huurwoningen voor burgers, betaalbare energie, goede zorg en een fatsoenlijk werkende arbeidsmarkt. Waarbij werknemers fatsoenlijk betaald worden en netto overhouden om hun eigen boontjes financieel te kunnen blijven doppen.
De problemen kunnen niet opgelost worden door wat aan knoppen te draaien. Pieter Omtzigt probeert de kiezers ook duidelijk te maken dat het anders moet, maar dat dit wel tijd gaat kosten: een zeer realistische visie die door andere partijen ook gedeeld zou moeten worden om teleurstelling bij grote groepen kiezers te voorkomen.
Omtzigt heeft niet voor niets de situatie van de middeninkomens hoog op zijn veranderagenda geplaatst. Met het tijdelijk dempen van de groeiende armoede door toeslagen te verhogen zoals het demissionaire kabinet voorstelt, kom je er niet. Als middeninkomens massaal door het ijs gaan zakken, zal het toekomstperspectief voor alle burgers weinig rooskleurig zijn.
Voor alle kiezers in de laagste inkomensgroepen tot en met de middeninkomens zal het voorlopig nog behoorlijk financieel aanmodderen blijven. De nalatenschap van vier kabinetten Rutte heeft daarvoor teveel impact op onze samenleving gehad.