Het moet verboden worden voor farmaceutische bedrijven om patiëntenverenigingen te sponsoren. Dat, en meer, willen oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA. Zij vinden dat de macht van de farmaceutische industrie te groot is geworden en dat de onafhankelijkheid van patiëntenorganisaties in het geding is.
Het “Linkse Blok” in de oppositie komt met een lijst van ruim twintig voorstellen om de macht van de farmaceutische industrie in te perken. De hierboven genoemde sponsoring moet plaatsmaken voor een overheidssubsidie, maar ook moet de industrie verplicht worden financieel bij te dragen aan publieke voorlichting over medicatie. Apothekers moeten de mogelijkheid krijgen om dure medicijnen na te maken zodat deze goedkoper op de markt gebract kunnen worden en er moet een onafhankelijk fonds komen dat onderzoek doet naar de werking van geneesmiddelen.
Verder willen de drie partijen dat de farmaceutische industrie zogenaamde dwanglicenties opgelegd kan krijgen, bijvoorbeeld wanneer bedrijven weigeren absurd hoge prijzen te verlagen. Zoals in het geval van het medicijn Orkambi dat wordt gebruikt om taaislijmziekte te behandelen. Fabrikant Vertex Pharmaceuticals weigerde na meerdere onderhandelingen met oud-minister Schippers de prijs van het medicijn te verlagen, waardoor de vergoeding voor het levensreddende medicijn buiten het basispakket dreigde te vallen.
Begin deze maand bleek ook al uit een rapport van het ministerie van en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) dat Nederland nauwelijks gebruik maakt van de wettelijke mogelijkheden om de macht van grote medicijnfabrikanten te breken. GroenLinks, SP en PvdA eisen van het kabinet dat farmaceuten moeten worden verhinderd om koste wat kost “monsterwinsten” te maken. De partijen benadrukken dat patiënten erop moeten kunnen vertrouwen dat zij de medicijnen die ze nodig hebben ook kunnen krijgen.