Omdat seksisme niet strafbaar is in Nederland ligt de drempel om aanstootgevende en intimiderende berichten te sturen laag. De gevolgen kunnen enorm zijn
Zoals bekend stelt Artikel 1 van de grondwet:
" Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan."
Vandaag ben ik een procedure gestart bij de Raad voor Journalistiek tegen Theodor Holman en het Parool (over het artikel waar ik eerder dit als reactie op schreef ). Bij de Raad voor Journalistiek, omdat dit het enige orgaan is waar deze vorm van seksisme, in dit geval dus in de media, eventueel aangepakt kan worden. Seksisme is officieel niet toegestaan in Nederland maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld racisme, is het gek genoeg niet strafbaar. Toen ik bij de politie aangifte deed van de bedreigingen tegen mij , kon ik simpelweg geen aangifte doen van de seksistische en vulgaire aanstootgevende berichten die ik naast de bedreigingen óók heb ontvangen, en ik ben niet de enige die daar tegenaan loopt.
Omdat seksisme niet strafbaar is in Nederland, is het vrij gemakkelijk om aanstootgevende en intimiderende berichten te sturen zonder daarbij de wet te overtreden, terwijl het wel grote nadelige gevolgen voor de ontvangers kan hebben. Bovendien speelt het de institutionalisering van seksisme in de hand. Wetgeving wordt niet aan seksisme getoetst, mediamakers kunnen vrij hun gang gaan (en zelfs met belastinggeld seksistische tv-programma’s produceren), maar je kan bijvoorbeeld ook om seksistische redenen benadeeld worden op je werk of in de eerste plaats helemaal niet aangenomen worden. En dat allemaal legaal.
Mijn oproep aan het nieuwe kabinet is dan ook: neem seksisme eindelijk serieus en maak het ( net zoals bij onze zuiderburen ) strafbaar, zodat institutionalisering en normalisering van seksisme afneemt en de slachtoffers van seksisme via de rechter hun gelijk kunnen krijgen en bijvoorbeeld een schadevergoeding kunnen eisen.