Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Maak je geen zorgen

  •  
06-11-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6038 keer bekeken
  •  
ANP-512103000

Zorgen maken is voor degenen die geen invloed hebben.

Ja, het is verschrikkelijk dat haat, zondebokpolitiek en grote leugens het spel lijken te winnen. In Nederland, maar ook in andere delen van Europa, de Verenigde Staten en daarbuiten, lijkt het wel alsof compassie en waarheid steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. Het lijkt alsof liegen, manipuleren en het hardst schreeuwen de grootste kans op succes bieden in deze tijd. In een wereld waarin autocraten de rechten van vrouwen, migranten, mensen van kleur, queerpersonen en de natuur met voeten treden, in het belang van geld en macht, is het moeilijk te begrijpen hoe we zover zijn gekomen.

Er zijn mensen die, ondanks veroordelingen voor rassendiscriminatie of andere schandalen, toch de meeste stemmen weten te winnen. Ook lijkt het verwaarlozen van het klimaat haast een voorwaarde voor rijkdom en macht. En als het gaat om de rechten van mensen in andere landen, lijken die vaak minder belangrijk dan de handel in wapens of de politieke en economische belangen van grote mogendheden. Het is moeilijk om niet het gevoel te hebben dat de democratie, waarvoor zoveel is gevochten, langzaam aan het afbrokkelen is.

Maar maak je geen zorgen.

Want zorgen maken is voor degenen die geen invloed hebben, voor degenen die langs de zijlijn staan te kijken. Zorgen maken over de uitslag van een sportwedstrijd, over het weer, of over wat anderen van je denken – dat zijn de dingen waar je je misschien zorgen over kunt maken. Maar als het gaat om de grote kwesties die de wereld in hun greep houden, dan is zorgen maken geen optie. Zorgen maken is voor degenen die geen stem hebben, voor degenen die niet betrokken zijn bij het grotere gesprek. Jij bent geen toeschouwer. Jij bent een speler in dit spel. Jij hebt invloed. Jij hebt de kracht om iets te doen.

Als je kijkt naar wat er gebeurt in de wereld, lijkt het alsof er niets meer is dat je kunt doen. De machtigen lijken te winnen, de manipulators en de leugenaars lijken altijd een stap vooruit te zijn. Maar dat is niet waar. Jij hebt de mogelijkheid om verandering teweeg te brengen, zelfs als die verandering klein lijkt. Elke actie telt, hoe klein ook. Het begint allemaal met het aangaan van gesprekken. Het begint met het aanspreken van mensen, zelfs als dat ongemakkelijk is. Als een vreemdeling in de trein, je collega of iemand in je omgeving een ongepaste opmerking maakt over een bepaald onderwerp, wees dan niet bang om je stem te laten horen. Wees niet bang om in gesprek te gaan, ook al is het misschien niet altijd makkelijk.

Sluit je aan bij demonstraties die pleiten voor beter klimaatbeleid, voor gelijke rechten, tegen discriminatie, tegen oorlog en genocide, of voor betere zorg, onderwijs en cultuur. Laat zien dat je niet bereid bent om je neer te leggen bij de status quo. Schrijf een brief of e-mail aan een politicus, of geef je mening in een opinieartikel.

In de woorden van Charlie Chaplin: “De ellende die ons nu overkomt is slechts het voorbijgaan van hebzucht - de bitterheid van mensen die bang zijn voor de weg van menselijke vooruitgang. De haat van mensen zal voorbijgaan, en dictators zullen sterven. [...] Laten we vechten voor een wereld van rede, een wereld waarin wetenschap en vooruitgang tot het geluk van alle mensen zullen leiden. In naam van de democratie, laten we ons allemaal verenigen.”

Maak je geen zorgen, maar doe iets.

Meer over:

opinie, activisme
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

pahan
pahan
13 feb. 2024 - 6:30
Dat iets veel geld kost wil niet zeggen dat het duur is. Er is vooral preventief gefaald. De vergrijzing is geen verrassing, maar daar is niet op voorgesorteerd. Ook hier geldt: Bouwen, bouwen, bouwen.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
12 feb. 2024 - 16:55
NOG MINDER?!!! Sorry hoor, hier van breekt me echt de klomp. Die mensen zijn al kapotbezuinigd daar moet juist MEER bij. Dit is geen gaaf land voor die mensen!!
Gentleman
Gentleman
12 feb. 2024 - 14:19
De nieuwe Tweede Kamer is rechtser dan ooit, dus de zorg zal ze een zorg zijn.
Gerygrr
Gerygrr
12 feb. 2024 - 12:45
Marktwerking in de zorg. Wat is de macht van de zorgverzekeraar en hoe wordt het geld verdeeld? De geldstromen moeten eens goed worden onderzocht. Zoveel procent naar de bureaucratische verantwoording. Zoveel procent naar de ziekenhuisbehandelingen. Zoveel procent naar medicijnen. En dat afgezet tegen de gezondheidsschade veroorzaakt door het ingevoerde systeem: Zoveel wordt besteed aan zelfhulpmiddelen. Zoveel wordt besteed aan lifestyle en preventie. Zoveel wordt ten onrechte besteed aan “het zit tussen de oren”. De ontkenning van post covid en de weigering van de minister om poliklinieken te financieren voor long covid is treffend en stuitend. Vandaag 1 voorbeeld van schandalig gedrag van zorgverzekeraars op het nieuws. Naaktfoto’s van geamputeerde borsten eisen. Is het een idee om dagelijks met schrijnende voorbeelden te blijven komen? Mensen, die geen medicatie krijgen, geen toegang tot specialisten? Het is een patroon: In ons gave landje is alles eigen schuld, wat je overkomt. Daar zul je voor betalen! De overheid werpt controlerende barrières op, want belastinggeld. De kwakzalvers en coaches profiteren…..
hgroen2
hgroen2
12 feb. 2024 - 12:03
Terechte column. Er zijn 2 grote onderzoeken in het verleden geweest. Olv Wouter bos maar Hirsch Balin die lieten zien dat er makkelijk op de uitvoeringskosten bezuinigd kan worden zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Daarbij ging het om bedragen van 8-12 miljard Euro. Met die aanbevelingen is niets gedaan.
Frits Jansen
Frits Jansen
12 feb. 2024 - 11:23
De olifant in de kamer is het eigen risico. Daar is iets raars mee, want het gewenste lagere eigen risico maakt de verzekering veel duurder. Iedereen die wel eens een reisverzekering heeft afgesloten weet dat het fijn is te weten dat het fijn is als een gestolen koffer wordt vergoed, maar al bereid zijn een verloren zakkam zelf te betalen, want dat maat de verzekering goedkoper. Deze logica vindt menigeen echter ongewenst voor het eigen risico in de zorg. En dan verzeil je in een soort ziekenfonds 2.0, een verzekering die inkomenspolitiek beoogt. Meneer Mierau kan overigens de boom in. Zorg verlagen, hoe bedenk je het.
1 Reactie
Kwartje59
Kwartje5912 feb. 2024 - 14:30
T verschil is dat je bij die kam zelf beter op had kunnen letten. Als je chronisch ziek bent, valt er niet veel op te letten je hebt je medicijnen of behandeling gewoon nodig.
Frits Jansen
Frits Jansen
12 feb. 2024 - 11:15
Het idee achter ons vermaledijde zorgstelsel is dat marktwerking prikkelt tot zuinigheid waardoor de prijzen niet meer de pan uit rijzen. Maar elke goede econoom weet dat je gauw "perverse prikkels" krijgt, en dat anders "transactiekosten" in de weg zitten. Voorbeeld: verzekeraars kopen zorg in bij ziekenhuizen - die helemaal niet gewend zijn om over prijzen te onderhandelen. Als zij niet ook snel dure onderhandelaars aanstellen worden ze in het pak genaaid door de verzekeraars. Zo gaan goedlopende ziekenhuizen failliet, en fuseren de overblijvende ziekenhuizen grootschalig. Zodat ze praktisch monopolisten worden en een (hoge) prijs kunnen dicteren. Intussen gaan de patiënten helemaal niet "shoppen" voor de goedkoopste zorgverlener, hoewel dokters braaf een verhaaltje vertellen waarom je juist bij hen moet zijn. Als ik nou voor een borstvergroting zou gaan zou ik misschien shoppen, maar toen het gezichtsvermogen van mijn linkeroog plotseling veel slechter werd was onderhandelen wel het laatste waar ik aan dacht. Mijn (eigen) oogarts heeft me inmiddels geopereerd en het resultaat is prachtig. Maar het ziekenhuis is wel failliet, en inmiddels gedwongen gefuseerd met een ander ziekenhuis, zodat het wel behouden wordt voor mijn provinciestad.
1 Reactie
Anna R. Chist
Anna R. Chist12 feb. 2024 - 17:43
Ik ben nu wel heel benieuwd naar uw oog.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor